Børs og finans

I dette selskapet har Andresen investert 14,5 mill.

Bedriften bestemte seg for kun å ansette folk med aspergers. Selskapet har tjent penger fra dag én.

Johan H. Andresen - Foto: Finansavisen

Johan H. Andresen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
28. september 2017 - 08.24

Historien startet i 2008. Svenske Lars Johansson-Kjellerød jobbet som aksje- og derivatmegler i islandske Landsbanki. Da den gikk konkurs vurderte Johansson-Kjellerød flere alternativer. Han hadde to år tidligere lest i et magasin om et dansk firma som ansatte aspergere som it-konsulenter. I 2009 startet han ifølge DN opp it-konsulentselskapet Unicus, uten noen særlig kompetanse innenfor bransjen.

- Det var med stor grad av naivitet. Det var meg og fire personer med Aspergers syndrom. Vi fikk Telenor som første krevende kunde. De trodde på ideen om at de med autisme kan teste datasystemer bedre enn andre. Vi startet med et pilotprosjekt hos Telenor, og det gikk bra, sier Johansson-Kjellerød til avisen.

Johansson-Kjennerød kontaktet ifølge DN Johan H. Andresen-kontrollerte Ferd og deres program for sosiale entreprenører. Ferd Sosiale Entreprenører bestemte seg for å bidra med 1,5 millioner kroner årlig over tre år fra 2009. Det bidro også med et styremedlem med kompetanse fra bransjen, sine erfaringer og sitt nettverk.

Deretter ble det «Ferd alumni» noen år, før Ferd i 2016 spurte om det kunne investere i selskapet og komme inn som eier. Det investerte da rundt ti millioner kroner og fikk 38 prosent eierskap.

- Selv om vi har tjent penger fra dag én og vært selvfinansierende, hadde dette ikke vært mulig uten Ferd, sier Johansson-Kjellerød til avisen.