Børs og finans

Jojo-handel og all time high - skrekkaksjer til bunns

Onsdag var en hendelsesrik dag på Oslo Børs med stigende oljepriser og nye rekorder (oppdatert). 

West Capella. Foto: Seadrill.

West Capella. Foto: Seadrill.

Artikkel av: Are  Strandli
13. september 2017 - 16.34
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Oslo Børs åpnet litt forsiktig onsdag morgen, men holdt en fin stigende trend gjennom dagen. Til slutt endte hovedindeksen opp 0,67 prosent til 761,44 poeng og ny rekordnotering.

Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for totalt 4.025 millioner kroner. 

Dagens fokus har hovedsakelig vært på Seadrill som har søkt om konkursbeskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11 i USA.

Videre har mange øyner og ører vært rettet mot det som skjer på Pareto Securities’ olje- og offshore-konferanse i Holmenkollen.

Vi var til stede med livesending fra konferansen som kan sees igjen her.

Norske Skog hadde også søkelyset rettet mot seg.

Oljeprisen

Oljeprisen var nær uendret onsdag morgen sammenlignet med nivået da Oslo Børs stengte tirsdag, da det ble kjent at oljekartellet Opec har diskutert en forlengelse av sin mye omtalte kuttavtale.

Utover dagen løftet prisene seg noe.

Brent-oljen var opp 0,85 prosent til 54,73 dollar fatet ved børsslutt, mens WTI-oljen ble omsatt for 48,77 dollar fatet etter en oppgang på 1,12 prosent. 

Til sammenligning ble et fat omsatt for 54,24 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag. 

Statoil steg 1,87 prosent, til 152,30 kroner. 

Seadrill 

Natt til onsdag kom meldingen fra Seadrill om at selskapet har lyktes med å sy sammen redningspakken, som ifølge selskapet sikrer fem nye år med drift dersom den blir godkjent.

Redningsplanen til det John Fredriksen-eide riggselskapet medfører som ventet at Seadrill søker beskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11 i USA. 

Seadrill opplyser at omstruktureringsplanen er inngått med over 97 prosent av långiverne, rundt 40 prosent av obligasjonseierne. I tillegg kommer en investorgruppe ledet av Seadrills største aksjonær Hemen Holding Ltd.

Selskapets utlånsbanker har inngått avtale om å utsette løpetiden på lånene, til sammen 5,7 milliarder dollar, med omtrent fem år uten avdrag fram til 2020.

Redningspakken sikrer at det blir tilført 1,06 milliarder dollar, snaut ti milliarder norske kroner, i ny kapital. 860 millioner dollar av dette er et aksjonærlån, mens 200 millioner dollar er ny egenkapital.

Seadrill åpnet noe overraskende opp 10 prosent, falt kraftig tilbake, og gikk opp og ned som en jojo resten av dagen før aksjen endte opp 3,89 prosent til 1,87 kroner.

Seadrill-datteren Sevan Drilling stupte 52,21 prosent, til 1,19 kroner og endte dermed som dagens største taper.

Les alt om redningspakken her. 

Norwegian med nytt samarbeid

Norwegian og det britiske flyselskapet easyJet har inngått et samarbeid som innebærer at Norwegians langdistanseruter vil være tilgjengelig for salg i easyJets nye bestillingstjeneste «Worldwide by easyJet», går det frem av en pressemelding fra Norwegian.

Den nye tjenesten gjør det mulig for easyJets kunder å bestille videreforbindelser til Norwegians langdistansenettverk i én og samme transaksjon.

«Worldwide by easyJet» gir passasjerer muligheten til å kombinere en easyJet-flyvning med langdistanseruter fra andre flyselskap, inkludert Norwegians stadig voksende langdistansenettverk til USA, Asia og Sør-Amerika.

EasyJet-avtalen utelukker ikke et fremtidig samarbeid med Ryanair, ifølge selskapet.

I et intervju med Reuters uttalte kommersiell direktør Thomas Ramdahl i Norwegian at de kan komme til å inngå en tilsvarende avtale i Asia i nær fremtid.

Norwegian-nyhetene sendte aksjen opp 2,88 prosent, til 214 kroner på høy omsetning.

Norske Skog stuper

Tirsdag ble det kjent at den avgåtte Norske Skog-sjefen, Sven Ombudstvedt, gjør comeback.

- Nå har det tatt såpass lang tid å få på plass en løsning. Det går ikke og nå har en prøvd alt mulig. Av hensyn til de operative virksomhetene i Norske Skog, så tiltrer nå de sikrede obligasjonseierne pantet og jeg settes inn i styret til Norske Skog AS som styreleder for å hjelpe til at de syv fabrikkene drives videre uten problemer, sa Ombudstvedt til DN.

Norske Skogindustrier er ute med en oppklaring onsdag ettermiddag for å oppklare at de fortsatt jobber med en rekapitaliseringsløsning. Denne vil komme seneste mandag 18. september. 

Norske Skog stupte 44,44 prosent til 50 øre. 

PGS

Petroleum Geo-Services (PGS) falt 5,71 prosent til 15,35 kroner på Oslo Børs onsdag, etter at selskapet i en presentasjon slapp en flåteoppdatering som kun viste moderat bedring i booket flåtekapasitet for 4. kvartal, sammenlignet med den forrige flåteoppdateringen, 17. juli.

«Dette er ikke godt nok», fastslår senioranalytiker Morten Nystrøm i Nordea Markets i et notat.

Nystrøm skriver ifølge nyhetsbyrået at det er opplagt at PGS ikke har klart å sikre seg de tre multiklientprosjektene som selskapet snakket om på presentasjonen av 2. kvartal, og at dette er skuffende.

Samtidig understreker Nordea-analytikeren, som har kjøpsanbefaling på PGS-aksjen med et kursmål på 40 kroner, at PGS melder om økt budaktivitet, noe som er lovende.

Fredly laster opp

Arne Fredly-kontrollerte Apollo Asset har kjøpt 2,1 millioner aksjer i S.D. Standard Drilling.

Ifølge en børsmelding skjedde det til en kurs på 1,33 kroner aksjen, tilsvarende 2,79 millioner kroner.

Selskapet til Fredly eier dermed direkte 4,4 prosent av aksjene i selskapet. 

Videre har fond forvaltet av Q VT Financial LP kjøpt 5.200.000 aksjer i S.D. Standard Drilling, og dermed kommet opp i en eierandel på 11,0 prosent.

Standard Drilling ble dagens store vinner med en oppgang på 13,18 prosent til 1,46 kroner.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.