Børs og finans

Norwegian-rally på flat børs

En oljepris på offensiven virker ikke på børsen.

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA

Artikkel av: Odd Steinar Parr
14. september 2017 - 13.45

Utslagene er ikke store på Oslo Børs torsdag.

Hovedindeksen står i skrivende stund (13:45) I 760,99, tilsvarende en nedgang på marginale 0,06 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 2.092 millioner kroner.

Utviklingen skjer i kjølvannet av nye rekorder i New York i går og stort sett røde børser i Asia tidligere i dag. Skuffende makrotall fra Kina trekker ned. Både industriproduksjonen og detaljhandelen utvikler seg svakere enn ventet.

Toneangivende Europa-børser utvikler seg blandet.

På kontinentet faller tyske DAX 0,2 prosent, mens franske CAC 40 er uendret.

Mot britisk renteøkning

Britiske FTSE 100 faller 0,6 prosent i etterkant av dagens rentedom fra Bank of England (BoE), og snudde dermed ned fra svak oppgang i forkant.

Sentralbanken har i dagens pressemelding gitt sitt sterkeste signal på ti år om at pengepolitiske innstramninger kan være på trappene i nærmeste fremtid.

Et flertall av medlemmer i bankens pengepolitiske komité signaliserer nemlig at - med mindre en plutselig rekke av svake makrotall skulle komme - vil noe tilbaketrekning av pengepolitiske lettelser trolig være passende «i løpet av de kommende månedene».

Ifølge Financial Times er det nå duket for en «neglebitende» rentebeslutning på neste møte i november.

Den varslede innstramningen i pengepolitikken har utløst et rally i pundet.

Hele BoE-meldingen her.

Inflasjonstall blir for øvrig lagt frem i USA senere torsdag. Disse kan påvirke investorenes syn på hvorvidt Federal Reserve vil øke sine styringsrenter for tredje gang senere i år. Dollaren har tatt en rallypause, og EURUSD står nå i ettermiddag i 1,1899, tilsvarende en liten dollarsvekkelse i dagens handel.

Oljen tikker oppover

Oljeprisene fortsetter oppgangen i kjølvannet av at Det internasjonale energibyrået (IEA) økte sitt anslag for oljeetterspørselen i 2017.

Brent november-olje stiger 0,9 prosent til 55,64 dollar fatet, som er opp fra rundt 54,75 dollar da Oslo Børs stengte i går.

WTI-oljen er opp én prosent til 49,78 dollar fatet.

Barclays Research mener ifølge Reuters også at tilbudssiden av regnestykket ser lovende ut.

- Uroen i Irak og Venezuela bør holde produksjonen der i sjakk, regionale contango-situasjoner (spotprisen er lavere enn forwardprisen) har forvitret og lagrene faller gradvis, skriver analytikerne i en oppdatering.

Gårsdagens tall fra amerikanske energimyndigheter (EIA) viste i går et lagertrekk i bensin på 8,4 millioner fat i forrige uke, det største lagertrekket siden innhentingen av tallene startet i 1990.

Statoil opp, DNO ned

På Oslo Børs stiger Statoil 0,5 prosent til 153 kroner, etter å ha fått 25 nye år i Aserbajdsjan.

Ellers i olje er Aker BP opp én prosent til 148,50 kroner, mens DNO går tilbake 2,7 prosent til 12,05 kroner etter at Barclays har nedgradert aksjen fra nøytralvekt til undervekt.

Kursmålet ble dog jekket opp fra 9,20 til 11 kroner.

Samtidig har selskapet mottatt 34,75 millioner dollar fra De kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) som betaling for oljeeksporter fra Tawke-feltet i juni.

Videre skriver DNOs Oslo Børs-noterte hovedeier RAK Petroleum i sin halvårsrapport torsdag at DNO har mål om å delta i fem letebrønner på norsk sokkel per år fremover.

RAK understreker at DNO vil delta i de kommende to lisensrundene i Norge. 

Vi tar også med at Questerre avanserer 5,5 prosent til 7,29 kroner. Pareto-analytiker Trond Omdal gjentok overfor HegnarTV i går at aksjen er en av hans favoritter i sektoren.

Tror på nye Seadrill

Seadrill faller 5,9 prosent til 1,76 kroner i kjølvannet av redningspakken som ble lansert natt til i går. Pakken sikrer nye fem års drift hvis den blir godkjent.

Redningsplanen medfører at Seadrill søker beskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11 i USA, en søknad som ble innvilget natt til torsdag.

I tillegg til ny kapital, innebærer avtalen at gjeld blir omgjort til aksjer og at gjeldsforfall utsettes.

Seadrill opplyser at planen er inngått med over 97 prosent av långiverne, rundt 40 prosent av obligasjonseierne. I tillegg kommer en investorgruppe ledet av Seadrills største aksjonær Hemen Holding. John Fredriksen eier i dag 24 prosent av selskapet, men ifølge DN vil han ende opp med rundt 35 prosent av aksjene.

Analytikere tror prosessen vil ta opptil 12 måneder, og at selskapet vil være en god investering etter det.

Offshoreanalytiker Robert Day i Vesselvalue er overbevist om at Seadrill vil overleve. Den viktigste grunnen til det er den unge flåten. Den er i snitt på bare fire år. Seadrill har 29 fartøyer, samt 12 nybygg på gang.

- Det siste långivere, kreditorer og Seadrill vil ha, er moderne tonnasje som rammer det åpne markedet til brannutsalgspriser. Alt dette ville føre til at riggverdiene faller og resultere i betydelige tap for Seadrill og de som finansierer selskapet, skriver Day.

Les alt om redningspakken her.

Ellers i oljeservice tar vi med seismikkduoen PGS og TGS, som trekker opp hhv. 4,5 prosent til 16,04 kroner og 2,1 prosent til 182,80 kroner.

Lakseaksjer ser rødt

Sparebank 1 Markets har ifølge TDN Finans nedgradert alle de rene lakseaksjene på Oslo Børs fra nøytral til salg.

Analytikernes forklaring er at aksjemarkedet undervurderer priseffekten av høyere volumer, og priser lakseaksjene for høyt.

- Prisene i høst vil trolig forbli lavere for en mye lengre periode enn Fishpool og konsensus antar, og 2018 vil bli utfordrende med nær 8 prosent global volumøkning i markedet, som ikke vil akseptere mer enn 2-4 prosent med dagens priser, utdyper analytiker Tore Tønseth ifølge nyhetsbyrået.

Marine Harvest faller 0,8 prosent til 152,80 kroner på dagens tredje høyeste volum.

Bakkafrost er ned 1,8 prosent til 368,90 kroner, Grieg Seafood 2,6 prosent til 77,80 kroner og Salmar 1,8 prosent til 226,40 kroner.

Norwegian flyr høyt

Norwegian flyr høyt på Oslo Børs torsdag.

Aksjen letter 9,8 prosent til 235 kroner på dagens høyeste volum etter at toppsjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn H. Kise har økt eksponeringen gjennom HBK Holding, som har kjøpt aksjer for 192,7 millioner kroner.

Den oppgangen toppes kun av et annet selskap der dramatikken rår om dagen. Norske Skog stiger 10,0 prosent til 55 øre.

I går ettermiddag kom en børsmelding som varslet at styret i selskapet fortsatt vil legge frem et forslag til rekapitaliseringsløsning innen førstkommende mandag.

Andre aksjer høyt på vinnerlisten er Oslo Axess-duoen African Petroleum på pluss 8,7 prosent til 1,75 kroner og Hofseth Biocare på pluss 7,7 prosent til 1,40 kroner.

I andre enden finner vi Seadrill-kontrollerte Sevan Drilling, som trekker ned 13,5 prosent til 1,03 kroner.

InterOil følger nærmest med en nedgang på 10,6 prosent til 2,70 kroner etter at et styremedlem fortsetter nedsalget.