Børs og finans

Ny børsrekord i sikte

Oljeprisen snur opp, og drar med seg børsen.

Oslo Børs. Foto: NTB Scanpix

Oslo Børs. Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
28. september 2017 - 13.20

Etter en flat åpning, har stemningen tatt seg opp på Oslo Børs.

Hovedindeksen står i skrivende stund i 781,64, etter en oppgang på 0,34 prosent.

Indeksen er dermed i rute til ny sluttrekord. Ny intradag all-time high er 782,12.

Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.935 millioner kroner.

USAs president Donald Trump annonserte i går sin skattereform, og sendte Wall Street opp. Børsene i Asia lot seg ikke påvirke.

Toneangivende Europa-børser trekker oppover.

Britiske FTSE 100 stiger 0,1 prosent, tyske DAX 0,4 prosent og franske CAC 40 0,2 prosent.

- Langt igjen for Trump

- Ikke uventet inneholdt Trumps skatteforslag ganske heftige kutt i skattesatsene. Vi fikk imidlertid høre lite om finansieringen, og det er en lang vei fram før vi vet hva slags skatteendringer vi ender opp med og hvor stor finanspolitisk stimulans vi eventuelt får, konkluderte sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i dagens morgenrapport.

Forslaget til skattereform gir utsikter til høyere gjeld, men seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets påpeker at den høyreorienterte grupperingen i det demokratiske partiet, Freedom Caucus, har flagget sin støtte til forslaget.

- Selv om det øker sannsynligheten for at forslaget kan bli vedtatt, er andre i partiet (som Senator Corker) særdeles skeptiske og vil neppe gi sin støtte til økt offentlig gjeld. Demokratene virker dessuten negative fordi de mener at de velstående kommer for bra ut, skriver han i en oppdatering torsdag.

Markedene har likevel reagert med å løfte de lange statsrentene betydelig, og den amerikanske «10-åringen» står torsdag i 2,34 prosent.

Dollaren styrket seg videre mot euro i går, men trenden har snudd i dag. EURUSD står i skrivende stund i 1,1777, tilsvarende en svekkelse på 0,2 prosent.

Dagens gjest i HegnarTV er for øvrig Mathis Grimstad i Stor-Oslo Eiendom. Tema blir boligpriser, boligbygging, bolig vs. næring - og effekten av eiendomsskatten og låneforskriftene.

Følg med her klokken 15:30.

Oljeprisen snur opp

Oljeprisene var ned tidligere i dag, men har snudd opp.

Brent november-olje stiger 0,85 prosent til 58,39 dollar, og er dermed opp fra rundt 57,70 dollar fatet ved stengetid i går.

WTI-oljen klatrer 1,1 prosent til 52,71 dollar fatet.

Den økte spenningen i Nord-Irak etter helgens folkeavstemningen preger markedet.

Avstemningen viste et klart flertall for løsrivelse, noe som har utløst trusler fra Tyrkia om å stenge regionens rørledning.

- Kurdistan og Nord-Irak eksporterer nå 500-550.000 fat per dag. Det vil være et stort tap for markedet, sier analytiker Tamas Varga hos London-baserte PVM Oil Associates til Reuters.

Gårsdagens tall fra amerikanske energimyndigheter (EIA) som viste et lagertrekk i råolje på 1,8 millioner fat, mot ventet en økning på 3,1 millioner fat.

- Tallene fra EIA er med sikkerhet støttende for markedet. Det er definitivt rom for at oljeprisene kan øke ytterligere sier sjefstrateg Michael McCarthy i CMC Markets til Bloomberg.

Oljeservice viser vei

På Oslo Børs stiger Statoil nå 0,6 prosent til 159,60 kroner, etter å ha vært ned tidligere i dag.

Ellers i olje faller Aker BP 0,2 prosent til 153,70 kroner, mens Kurdistan-eksponerte DNO trekker ned én prosent til 11,44 kroner.

I oljeservice merker vi oss at Subsea 7 stiger 2,3 prosent til 130 kroner på dagens høyeste volum, etter at Arctic Securities har oppgradert aksjen til kjøp.

Samme meglerhus har også oppgradert Aker Solutions, som på sin side avanserer 2,8 prosent til 42,01 kroner.

For øvrig i sektoren stiger PGS 2,8 prosent til 19,19 kroner og TGS 1,5 prosent til 190,90 kroner.

BW LPG og Avance Gas fortsetter oppgangen etter gårsdagens Nordea-analyse, og stiger hhv. 3,0 prosent til 36,24 kroner og 4,2 prosent til 22,40 kroner.

Storebrand stiger for øvrig 1,3 prosent til 67,70 kroner etter at Nordea har jekket opp kursmålet fra 73 til 84 kroner.

Nel-smell på emisjon

På den negative siden faller Nel 4,2 prosent til 2,73 kroner på dagens nest høyeste volum etter emisjonen som ble fullført på kurs 2,50 kroner.

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities er stålbull på selskapet, og gjentar i en oppdatering sin kjøpsanbefaling med kursmål 5,00 kroner.

Dette tilsvarer altså en dobling fra emisjonskursen.

- Den raske veksten Nel nå har i Nord-Europa innen elektrolyse av hydrogen for distribusjon i naturgassrørledninger har gjort selskapet og aksjen mindre sårbar for utsettelsene innenfor fyllestasjoner som vi har hatt gjennom sommeren, skriver Molnes.

Blant de fire aksjene som faller mer, faller InterOil aller mest med sine 8,3 prosent til 3,30 kroner.

Vi merker oss også Next Biometrics og Funcom, som trekker ned hhv. 6,3 prosent til 48,50 kroner og 5,4 prosent til 2,27 kroner.

Biotek-forventninger

Vinnerlisten toppes av Hunter Group, som stiger 12,5 prosent til 27 øre på Oslo Axess etter at kunden Gulf Marine Services PLC har fått grønt lys fra the American Bureau of Shipping (ABS) for sin Liftboat GMS-løsning.

Høyt oppe er også Seadrill, som legger på seg 5,9 prosent til 2,86 kroner.

BergenBio kan fortelle at selskapet skal presentere siste nytt om sine tre kliniske studier på lungekreft med BEB324 på verdenskonferansen om lungekreft som går av stabelen i Japan i midten av oktober.

Markedet reagerer med å sende aksjen opp 4,2 prosent til 20 kroner.