Børs og finans

Positive riggsjefer

Riggselskapene er samstemte. Markedet er i ferd med å bedre seg, og spesielt i "harsh environment"-segmentet. 

Transocean Spitsbergen. Bilde hentet fra Statoils hjemmesider. Foto: Kenneth Engelsvold.

Transocean Spitsbergen. Bilde hentet fra Statoils hjemmesider. Foto: Kenneth Engelsvold.

Artikkel av: Are  Strandli
13. september 2017 - 17.38

- Vi ser klare tegn til et markedsoppsving, sier konsernsjef Simon Johnson i Borr Drilling på dagens Pareto-konferanse, ifølge Reuters.

Riggselskapet med blant annet Tor Olav Trøim på eiersiden sikret seg onsdag sin andre kontrakt etter oppstarten, etter å ha blitt tildelt en intensjonsavtale av BW Offshore-datterselskapet BW Energy Dussafu (BWE) for boring av to brønner i Gabon med jackup-riggen «Norve».

- Vi er glad for å bli tildelt denne intensjonsavtalen med BW Energy Dussafu B.V. Borr har sikret seg sin andre kontrakt på like mange måneder under utfordrende markedsforhold, kommenterte den ferske konsernsjefen i Borr Drilling i forbindelse med tildelingen.

Riggselskapene som deltar på årets olje- og offshorekonferanse i regi av Pareto Securities, virker å være samstemte om at markedet fortsatt er svært utfordrende, men at spesielt "harsh environment"-segmentet er i ferd med å bedre seg.

- Harsh environment-segmentet har kommet over kneiken. Vi har sett dagratene komme opp, til omtrent det dobbelte de var for tolv til fjorten måneder siden. Så harsh environment er klart på vei opp, særlig i UK og Norge, sier finansdirektør Mark Mey til nyhetsbyrået TDN Finans.

Han får følge av sin finansdirektør-kollega i Songa Offshore som Transocean nylig har kjøpt opp.

Jan Rune Steinsland sier til TDN Finans at markedet bedrer seg, spesielt for harsh-environment-segmentet, samt at anbudsaktiviteten øker. 

- Men utnyttelsesgraden er ennå ikke sterk nok til at vi ser betydelig effekt på dagratene, fastslår han. 

David Carter Shinn i riggmeglerhuset Bassøe Offshore var tidlig ute med å spå at denne delen av markedet vil hente seg inn først.

Han har til og med nevnt at det kan komme til å oppstå et underskudd på moderne harsh environment-rigger på norsk sokkel.

Les også: Snart kan det bli riggmangel i Norge

Winter is coming

Fred. Olsen Energy har vært igjennom et tøft år, og i en presentasjon omtales 2017 som det vanskeligste året og ikke minst året som markerer bunnen i denne syklusen.

Det tradisjonsrike riggselskapet har etter utgangen av oktober ingen rigger igjen på kontrakt etter at Anadarko tidligere i sommer valgte å kansellere kontrakten for boreskipet Bollette Dolphin, ett år før tiden.

I nærmeste fremtid tror konsernsjef Ivar Brandvold at riggselskapet vil forbli uten kontrakter.

- Vi forventer flere muligheter i 2. kvartal 2017. Vi forventer veldig lav aktivitet gjennom vinteren, sier han i et intervju med Reuters. 

En annen som er litt avmålt, i likhet med FOE-sjefen, er konsernsjefen i Odfjell Drilling, Simen Lieungh.

Han sier til TDN Finans at Odfjell ser tegn til bedring i markedet.

- Men jeg vil ikke si at krisen er over, kun at det ser bedre ut.