Børs og finans

Rekordbørsen gjorde det igjen

Analytikere utløste rally i oljeservice.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
28. september 2017 - 16.35

Hovedindeksen endte på 782,60 torsdag, etter en oppgang på 0,46 prosent.

Indeksen har dermed satt ny sluttrekord. Ny intradag all-time high er 782,90.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.118 millioner kroner.

I USA har begeistringen for president Donald Trumps skattereform lagt seg, og Wall Street har åpnet ned.

Dagens makrotall har heller ikke trigget kjøpsinteresse. BNP-veksten i 3. kvartal innfridde, mens jobless claims skuffet litt.

Toneangivende Europa-børser trakk oppover.

Britiske FTSE 100 steg 0,1 prosent, tyske DAX 0,4 prosent og franske CAC 40 0,2 prosent.

- Langt igjen for Trump

- Ikke uventet inneholdt Trumps skatteforslag ganske heftige kutt i skattesatsene. Vi fikk imidlertid høre lite om finansieringen, og det er en lang vei fram før vi vet hva slags skatteendringer vi ender opp med og hvor stor finanspolitisk stimulans vi eventuelt får, konkluderte sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i dagens morgenrapport.

Forslaget til skattereform gir utsikter til høyere gjeld, men seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets påpeker at den høyreorienterte grupperingen i det demokratiske partiet, Freedom Caucus, har flagget sin støtte til forslaget.

- Selv om det øker sannsynligheten for at forslaget kan bli vedtatt, er andre i partiet (som Senator Corker) særdeles skeptiske og vil neppe gi sin støtte til økt offentlig gjeld. Demokratene virker dessuten negative fordi de mener at de velstående kommer for bra ut, skriver han i en oppdatering torsdag.

Markedene har likevel reagert med å løfte de lange statsrentene betydelig, og den amerikanske «10-åringen» står torsdag i 2,33 prosent.

Dollaren styrket seg videre mot euro i går, men trenden har snudd i dag. EURUSD står i skrivende stund i 1,1786, tilsvarende en svekkelse på 0,4 prosent.

Dagens gjest i HegnarTV var for øvrig Mathis Grimstad i Stor-Oslo Eiendom. Tema var boligpriser, boligbygging, bolig vs. næring - og effekten av eiendomsskatten og låneforskriftene. Se innslaget i opptak her.

Oljeprisen snudde opp

Oljeprisene var ned tidligere i dag, men har snudd opp.

Brent november-olje stiger 0,9 prosent til 58,43 dollar, og er dermed opp fra rundt 57,70 dollar fatet ved stengetid i går.

WTI-oljen klatrer 0,6 prosent til 52,46 dollar fatet.

Den økte spenningen i Nord-Irak etter helgens folkeavstemningen preger markedet.

Avstemningen viste et klart flertall for løsrivelse, noe som har utløst trusler fra Tyrkia om å stenge regionens rørledning.

- Kurdistan og Nord-Irak eksporterer nå 500-550.000 fat per dag. Det vil være et stort tap for markedet, sier analytiker Tamas Varga hos London-baserte PVM Oil Associates til Reuters.

Gårsdagens tall fra amerikanske energimyndigheter (EIA) som viste et lagertrekk i råolje på 1,8 millioner fat, mot ventet en økning på 3,1 millioner fat.

- Tallene fra EIA er med sikkerhet støttende for markedet. Det er definitivt rom for at oljeprisene kan øke ytterligere sier sjefstrateg Michael McCarthy i CMC Markets til Bloomberg.

Oljeservice viste vei

På Oslo Børs steg Statoil én prosent til 160,20 kroner, etter å ha vært ned tidligere i dag.

Ellers i olje falt Aker BP 0,2 prosent til 153,70 kroner, mens Kurdistan-eksponerte DNO trakk ned 2,2 prosent til 11,30 kroner.

I oljeservice merker vi oss at Subsea 7 steg 3,5 prosent til 131,60 kroner på dagens høyeste volum, etter at Arctic Securities oppgraderte til kjøp.

Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie knytter ifølge TDN Finans oppgangen til at oljeprisen og sektoren generelt er opp.

Han viser videre til forventninger om at Snorre 2040-kontrakter kan annonseres, samt at Statoil torsdag tildelte TechnipFMC en EPCI-kontrakt for Peregrino fase 2-prosjektet.

Samme meglerhus oppgraderte også Aker Solutions, som på sin side avanserte 4,3 prosent til 42,64 kroner.

For øvrig i sektoren steg PGS 4,7 prosent til 19,55 kroner og TGS 1,5 prosent til 191 kroner. Sparebank 1 Markets ser ifølge Reuters liten sannsynlighet for et resultatvarsel fra sistnevnte 9. oktober.

BW LPG og Avance Gas fortsatte oppgangen etter gårsdagens Nordea-analyse, og steg hhv. 3,2 prosent til 36,32 kroner og 4,7 prosent til 22,50 kroner.

Vi tar også med at Storebrand torsdag var oppe i nivåer sist sett i oktober 2007.

Aksjen endte opp 2,2 prosent til 68,35 kroner etter at Nordea jekket opp kursmålet fra 73 til 84 kroner.

Nel-fall på emisjon

På den negative siden falt Nel 2,1 prosent til 2,79 kroner etter den betydelig overtegnede emisjonen som ble fullført på kurs 2,50 kroner.

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities er stålbull på selskapet, og gjentar i en oppdatering sin kjøpsanbefaling med kursmål 5,00 kroner.

Dette tilsvarer altså en dobling fra emisjonskursen.

- Den raske veksten Nel nå har i Nord-Europa innen elektrolyse av hydrogen for distribusjon i naturgassrørledninger har gjort selskapet og aksjen mindre sårbar for utsettelsene innenfor fyllestasjoner som vi har hatt gjennom sommeren, skriver Molnes.

Klar tale fra kreditorer

Taperlisten toppes av InterOil, som falt 11,7 prosent til 3,18 kroner.

Vi merker oss også Next Biometrics og Intex Resources, som trakk ned hhv. 8,4 prosent til 47,40 kroner og 5,4 prosent til 1,23 kroner.

I Norske Skog fortsetter dramaet rundt restruktureringen, etter at et flertall av de usikrede obligasjonseierne i går kom med et nytt forslag til rekapitalisering av selskapet.

I en børsmelding torsdag ettermiddag gjør en komité som representerer 65 prosent av eierne i det seniorsikrede 2019-obligasjonslånet det klart at forslaget ikke får deres støtte.

Aksjen falt 2,2 prosent til 44 øre.

Biotek-forventninger

Vinnerlisten toppes av Hunter Group, som steg 12,5 prosent til 27 øre på Oslo Axess etter at kunden Gulf Marine Services PLC har fått grønt lys fra the American Bureau of Shipping (ABS) for sin Liftboat GMS-løsning.

Høyt oppe var også Seadrill, som la på seg 6,7 prosent til 2,88 kroner.

BergenBio kunne fortelle at selskapet skal presentere siste nytt om sine tre kliniske studier på lungekreft med BEB324 på verdenskonferansen om lungekreft som går av stabelen i Japan i midten av oktober.

Markedet reagerte med å sende aksjen opp 4,7 prosent til 20,10 kroner.