Børs og finans

Slik går det med oljeprisen

Artikkel av: John Inge Seljehaug
13. september 2017 - 07.21

Oljeprisen er nær uendret onsdag morgen sammenlignet med nivået da Oslo Børs stengte tirsdag, da det ble kjent at oljekartellet Opec har diskutert en forlengelse av sin mye omtalte kuttavtale.

Brent-oljen er i skrivende stund ned 0,26 prosent til 54,13 dollar fatet, mens WTI-oljen omsettes for 48,23 dollar fatet. 

Til sammenligning ble et fat omsatt for 54,24 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag. 

Opec og de elleve andre landene som er med på produksjonskuttavtalen, ble i slutten av 2016 enige om å redusere oljeproduksjonen med 1,8 millioner fat per dag for å gjøre bukt med tilbudsoverskuddet av olje i markedet. Produksjonskuttavtalen ble senere utvidet til slutten av mars 2018.

TDN Finans skriver at det nå ser ut til at organisasjonen er på vei mot enda en forlengelse av avtalen, og det er ifølge Bloomberg News snakk om å forlenge avtalen med tre måneder i første omgang. Lengden på avtalen vil avhenge av nivået av overholdelse, amerikansk skiferproduksjon og styrken på global etterspørsel, ifølge Bloomberg.

- Jo lenger de klarer å holde kuttene på plass, jo større er sjansen for at kuttene vil påvirke det nåværende lageroverhenget, sier analytiker Ric Spooner i CMC Markets til Bloomberg News.

Oljeprisene har den siste tiden vært påvirket av lavere etterspørsel etter råolje i USA, og lagrene har bygget seg opp, etter at ekstremværet Harvey førte til at kapasiteten hos en rekke oljeraffinerier i Mexicogulfen ble tvunget til å stenge for om lag to uker siden.

Den amerikanske bransjeorganisasjonen API rapporterte tirsdag kveld at de amerikanske råoljelagrene steg med 6,2 millioner fat forrige uke. Bensinlagrene falt med 7,9 millioner fat mens destillatlagrene falt med 1,8 millioner fat, skriver nyhetsbyrået.