Børs og finans

Sparebank 1 Markets nedgraderer lakseaksjene

Aksjemarkedet undervurderer priseffekten av høyere volumer, og priser lakseaksjene for høyt, mener meglerhuset.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: John Inge Seljehaug
14. september 2017 - 09.13

- Ikke forvent en rask prisoppgang i høst, a la 2016, skriver analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets, ifølge TDN Finans. 

Meglerhuset nedgraderer alle de rene lakseaksjene på Oslo Børs til salg fra nøytral i sin siste oppdatering torsdag. NTS (som også har en betydelig brønnbåtvirksomhet) får nøytral-anbefaling, mens eneste kjøpsanbefaling i sektoren gis til utstyrsprodusenten AKVA Group.

Analytikerne i meglerhuset begrunner standpunktet med at de synes at aksjemarkedet undervurderer priseffekten av høyere volumer, og priser lakseaksjene for høyt. 

- Prisene i høst vil trolig forbli lavere for en mye lengre periode enn Fishpool og konsensus antar, og 2018 vil bli utfordrende med nær 8 prosent global volumøkning i markedet, som ikke vil akseptere mer enn 2-4 prosent med dagens priser, utdyper Tønseth, ifølge nyhetsbyrået. 

Positive til sektoren

Meglerhuset anslår en snittpris på 57,4 kroner per kilo i 2018, noe som ifølge dem er 2-3 kroner per kilo under konsensus. Rent praktisk betyr gir det 10-15 prosent lavere driftsresultat enn det snittet venter, melder Intrafish.

 Meglerhuset mener det gamle forholdet mellom tilbud og etterspørsel ikke ser ut til å gjelde på dagens priser.

 - På lang sikt er vi positive til laksesektoren, og det er «kun» 5-10 prosent nedside til våre nye kursmål, men markedet har en tendens til å overreagere på endringer i prisforventninger, så vi kan ikke utelukke en større kortsiktig reaksjon, mener Tønseth.