Børs og finans

Statoil får 25 nye år i ACG-feltet

Statoil, samarbeidspartnerne og myndighetene i Aserbajdsjan er blitt enige om å forlenge produksjonsdelingsavtalen for Azeri-Chirag-Gunashli-feltet.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
14. september 2017 - 10.41

BP og partnerne på oljefeltene Azeri og Chirag i Det kaspiske hav, samt dypvannsdelen av Gunashi-feltet, samlet omtalt som ACG, har onsdag fått godkjent en revidert produksjonsdelingsavtale (PSA) av myndighetene i Aserbajdsjan, går det frem av en melding fra BP torsdag.

PSAen gjelder frem til utgangen 2049.

Statoil får redusert sin eierandel i ACG til 7,27 prosent fra 8,56 prosent i den nye avtalen, ifølge en melding fra Statoil.

Som en del av avtalen skal alle de internasjonale oljeselskapene betale totalt 3,6 milliarder dollar til det statlige oljefondet i Aserbajdsjan. Dette beløpet blir fordelt i henhold til deltakernes eierandeler, og Statoil opplyser at deres andel vil være på rundt 349 millioner dollar.

Eierskapet i den reviderte PSAen er som følger:

  • BP - 30,37 prosent
  • AzACG (SOCAR) - 25,00 prosent
  • Chevron - 9,57 prosent
  • INPEX - 9,31 prosent
  • Statoil - 7,27 prosent
  • ExxonMobil - 6,79 prosent
  • TP - 5,73 prosent
  • ITOCHU - 3,65 prosent
  • ONGC Videsh Limited - 2,31 prosent

- I år feirer vi 25 årsjubileum for Statoils tilstedeværelse i Aserbajdsjan, og vi kan ikke finne en bedre måte å feire denne milepælen på enn å forlenge vår deltakelse i ACG-feltet med 25 år til. Feltet representerer en utbygging i verdensklasse, og vil være et viktig felt i vår internasjonale portefølje i mange år fremover, sier Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt.

Siden 1994, da produksjonsdelingsavtalen ble etablert, er det investert 33 milliarder USD i ACG og feltet har produsert 3,2 milliarder fat olje. I første halvår 2017 var den samlede produksjonen fra ACG på gjennomsnittlig 585.000 fat per dag.