Børs og finans

To aksjer halveres etter kriseløsninger – Norwegian flyr høyt på avtale

Oljeprisen stiger og Oslo Børs har nådd ny intradag all time high. 

Sevan Drilling - foto fra hjemmesiden SevanDrilling.com

Sevan Drilling - foto fra hjemmesiden SevanDrilling.com

Artikkel av: Are  Strandli
13. september 2017 - 12.12

Oslo Børs er i en stigende trend onsdag formiddag. Etter å ha åpnet litt forsiktig er hovedindeksen opp 0,33 prosent til 758,83 poeng rett etter kl. 12.  

Dagens fokus er hovedsakelig på Seadrill som har søkt om konkursbeskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11 i USA.

Videre er mange øyner og ører rettet mot det som skjer på Pareto Securities’ olje- og offshore-konferanse i Holmenkollen.

Vi er til stede og sender live fra konferansen på Hegnar.no kl.12.30.

Norske Skog har også søkelyset rettet mot seg etter tirsdagens nyheter om at långiverne har tatt kontroll over selskapet.

Oljeprisen

Oljeprisen var nær uendret onsdag morgen sammenlignet med nivået da Oslo Børs stengte tirsdag, da det ble kjent at oljekartellet Opec har diskutert en forlengelse av sin mye omtalte kuttavtale.

Utover dagen løfter prisene seg noe.

Brent-oljen er i skrivende stund opp 0,64 prosent til 54,62 dollar fatet, mens WTI-oljen omsettes for 48,71 dollar fatet etter en oppgang på 0,97 prosent. 

Til sammenligning ble et fat omsatt for 54,24 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag. 

Statoil stiger 0,80 prosent, til 150,70 kroner. 

Seadrill 

Natt til onsdag kom meldingen fra Seadrill om at selskapet har lyktes med å sy sammen redningspakken, som ifølge selskapet sikrer fem nye år med drift dersom den blir godkjent.

Redningsplanen til det John Fredriksen-eide riggselskapet medfører som ventet at Seadrill søker beskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11 i USA. 

Seadrill opplyser at omstruktureringsplanen er inngått med over 97 prosent av långiverne, rundt 40 prosent av obligasjonseierne. I tillegg kommer en investorgruppe ledet av Seadrills største aksjonær Hemen Holding Ltd.

Selskapets utlånsbanker har inngått avtale om å utsette løpetiden på lånene, til sammen 5,7 milliarder dollar, med omtrent fem år uten avdrag fram til 2020.

Redningspakken sikrer at det blir tilført 1,06 milliarder dollar, snaut ti milliarder norske kroner, i ny kapital. 860 millioner dollar av dette er et aksjonærlån, mens 200 millioner dollar er ny egenkapital.

Seadrill åpnet noe overraskende opp 10 pprosent, men er nå ned 2,78 prosent til 1,75 kroner.

Det opplyses om at datterselskapene North Atlantic Drilling og Sevan Drilling også inngår i restruktureringen. 

Sevan Drilling faller 48,59 prosent, til 1,28 kroner. 

Les alt om redningspakken her. 

Ny kontrakt til Borr Drilling

Tor Olav Trøims riggbaby kan melde at det har sikret seg en intensjonsavtale med BW Offshore-datterselskapet BW Energy Dussafu (BWE) for boring av to brønner i Gabon med jackup-riggen «Norve».

Aksjen er opp 2,03 prosent til 30,1 kroner.

Norwegian med nytt samarbeid

Norwegian og det britiske flyselskapet easyJet har inngått et samarbeid som innebærer at Norwegians langdistanseruter vil være tilgjengelig for salg i easyJets nye bestillingstjeneste «Worldwide by easyJet», går det frem av en pressemelding fra Norwegian.

Den nye tjenesten gjør det mulig for easyJets kunder å bestille videreforbindelser til Norwegians langdistansenettverk i én og samme transaksjon.

«Worldwide by easyJet» gir passasjerer muligheten til å kombinere en easyJet-flyvning med langdistanseruter fra andre flyselskap, inkludert Norwegians stadig voksende langdistansenettverk til USA, Asia og Sør-Amerika.

Norwegian-nyhetene sender aksjen opp 4,42 prosent, til 217,20 kroner på dagens nest høyeste omsetning hittil.  

Norske Skog stuper

Tirsdag ble det kjent at den avgåtte Norske Skog-sjefen, Sven Ombudstvedt, gjør comeback.

- Nå har det tatt såpass lang tid å få på plass en løsning. Det går ikke og nå har en prøvd alt mulig. Av hensyn til de operative virksomhetene i Norske Skog, så tiltrer nå de sikrede obligasjonseierne pantet og jeg settes inn i styret til Norske Skog AS som styreleder for å hjelpe til at de syv fabrikkene drives videre uten problemer, sa Ombudstvedt til DN.

Långiverne overtar et datterselskap som skal eie alle aksjene i Norske Skog og selskapets sju fabrikker. Det vil si at Sveaas og de andre aksjonærene blir sittende med et selskap uten verdier.

Obligasjonseierne inkluderer fondene Ocean Wood, Bluebay, Cyrus, Sampo og Blackstone. Det er disse som på vegne av kreditorgruppen overtar alle verdier i Norske Skog. Gruppen har utestående til sammen rundt 4,2 milliarder kroner i Norske Skog, ifølge Dagens Næringsliv.

Børspausen er opphevet igjen onsdag, og aksjen straffes knallhardt i aksjemarkedet.

Norske Skog stuper 53,33 prosent til 42 øre. 

Questerre Energy Corporation

I forkant av olje- og offshorekonferansen til meglerhuset Pareto Securities som startet i dag, publiserte Questerre Energy Corporation en presentasjon.

Det er om lag en måned siden selskapet sist publiserte en presentasjon, og foruten noen få regnskapstall og at selskapet har boret tre flere brønner, er det meste det samme.

I den nyeste presentasjonen er det blant annet lagt til en setning som ikke var der sist: Mål om produksjon på 2.000 fat oljeekvivalenter pr dag innen tidlig 2018. Det betyr at selskapet har som mål å nærmest doble produksjonen i løpet av mindre enn et halvt år. I 2. kvartal var produksjonen på 1.037 fat oljeekvivalenter pr dag. 

Pareto Securities har forøvrig aksjen som et av sine fem toppvalg blant de 23 oljeselskapene de dekker. 

Aksjen klatrer for tredje dag på rad, og er i skrivende stund opp 2,42 prosent til 7,20 kroner.

Fredly laster opp

Arne Fredly-kontrollerte Apollo Asset har kjøpt 2,1 millioner aksjer i S.D. Standard Drilling.

Ifølge en børsmelding skjedde det til en kurs på 1,33 kroner aksjen, tilsvarende 2,79 millioner kroner.

Selskapet til Fredly eier dermed direkte 4,4 prosent av aksjene i selskapet. 

Standard Drilling er en av vinnerne hittil i dag med en oppgang på 9,30 prosent til 1,41 kroner.