Børs og finans

Tøff uke for valutatrading

Mens pundet styrket seg kraftig på kommentarer om renteøkning, falt kryptovalutaer som en stein etter at kinesisk kryptobørs annonserte at den legger ned, kommenterer CMC-strateg Henrik Sommerfelt.

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Artikkel av: Martine Holøien
17. september 2017 - 10.41

FTSE 100 opplevde en kraftig sell-off denne uken etter et rally i pundet. Pundet styrket seg etter at Gertjan Vlieghe fra Bank of England kom med haukete kommentarer om at renten ville kunne komme til å stige i løpet av de neste månedene. Det fikk indeksen til å falle til det laveste nivået siden april, skriver strateg i CMC Markets Henrik Sommerfelt i en kommentar.
GBP/USD steg kraftig etter uttalelsene. Annonseringen kom bare en dag etter at sentralbanken publiserte enda en haukete kommentar, noe som kom som en overraskelse på flere tradere. Pundet handlet over 1,36, et nivå man ikke har sett siden Brexit-avstemningen.

Tøft for kryptovalutaer

Denne uken har vært røff for kryptovalutaer, etter at en kinesisk børs for kryptovalutaer meldte at den legger ned. Kryptovalutaer har hatt stor vekst, og særlig bitcoin har nådd nye toppnivåer gjennom året. Fredag hadde Bitcoin falt nærmere 30 prosent gjennom uken, mens Ethereum også opplevde kraftig prisfall.

- Det vil bli interessant å følge med på utviklingen fremover, skriver Sommerfelt.

EUR/USD ble hjulpet av svake tall fra USA. Handelstall, manufaktur og industri kom inn under forventningene. 44 prosent av CMCs kunder hadde fredag ettermiddag kjøpsposisjon på EUR/USD.

All-time high i USA

Sammenlignet med London har resten av det europeiske markedet vært rolig denne uken. Nord-Korea fyrte av en missil over Japan, men markedet ristet frykten av seg. Sommerfelt skriver at europeiske markeder fortsatte å falle noe, ettersom det positive sentimentet fra starten av uken har blitt erstattet med sidelangs trading inn mot helgen. 
Dow Jones nådde nok en ny all-time high fredag, og S&P500 og Nasdaq er begge nære sine respektive rekorder.

- Bare det å nevne nye rekorder er nok for å holde tradere i et positivt mind-set, og de to indeksene kommer trolig til å følge den gode trenden til Dow Jones, mener strategen.

Svake handelstall

Skuffende amerikanske data vil trolig utsette en renteøkning fra den amerikanske sentralbanken. Lave renter bidrar imidlertid til et positivt sentiment. Salg innen handel falt med 0,2 prosent på månedsbasis, mens økonomer hadde ventet en økning på 0,1 prosent. I tillegg ble tallene for juli nedjustert.

78 prosent av CMCs kunder hadde fredag ettermiddag salgsposisjon på S&P500, mens 65 prosent av CMCs kunder har salgsposisjon på tyske DAX.