Børs og finans

Børsen faller fra start

Pilene peker nedover (oppdatert 09:40).

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA

Artikkel av: Odd Steinar Parr
13. oktober 2017 - 09.13

Pilene peker nedover i tidlig handel på Oslo Børs fredag.

Hovedindeksen står i skrivende stund (klokken 09:40) i 788,88, ned 0,19 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 398 millioner kroner.

Utviklingen skjer i kjølvannet av et rødt Wall Street i går og stort sett positive Asia-børser tidligere i dag.

Toneangivende Europa-børser åpner blandet.

Britiske FTSE 100 faller 0,4 prosent, franske CAC 40 0,1 prosent, mens tyske DAX stiger 0,1 prosent etter at konsumprisene kom inn som ventet.

Øyner viktige USA-tall

Hovedfokuset for investorene i dag blir ifølge Nordea Markets på inflasjonstallene fra USA.

- Selv om Feds hovedsyn er at fallet i prisveksten den siste tiden i stor grad er midlertidig, uttrykte flere medlemmer på siste rentemøte at de fortsatt er litt i tvil om denne konklusjonen. En oppgang i prisveksten nå i september vil derfor gjøre både oss og markedet enda tryggere på at det blir en ny renteheving i desember, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen.

- Et skuffende tall, på den andre siden, vil helt sikkert gi ny næring til tvilerne og sende lange renter ned. KPI for august viste et visst moment opp, da flere av komponentene som har holdt prisveksten nede kom litt opp igjen. Nå i september vil headline-inflasjonen trekkes opp av høyere bensinpriser som følge av orkanene Harvey og Irma. Men både vårt og Feds fokus vil ligge på kjerneinflasjonen som vi tror tar seg opp fra 1,7 til 1,8 prosent, fortsetter han.

Får meglerhuset rett, skal det ifølge Olsen trolig mye til for å hindre en desember-økning.

Oljeprisen, DNO opp

I oljemarkedet trekker prisene oppover, etter at gårsdagens lagertall fra amerikanske energimyndigheter viste et større trekk enn ventet for råoljelagre i forrige uke.

Brent desember-olje stiger én prosent til 56,82 dollar, som er opp fra rundt 56,10 dollar fatet da Oslo Børs stengte i går.

WTI-oljen er opp 1,2 prosent til 51,22 dollar fatet.

I den tidlige handelen fredag er Statoil ned 0,1 prosent til 159,50 kroner.

Ellers i olje faller Aker BP 0,3 prosent til 155,80 kroner etter at Deutsche Bank har droppet kjøpsanbefalingen, mens DNO er opp 1,2 prosent til 10,26 kroner etter at samme bank løftet kursmålet (men beholdt salgsanbefalingen).

Norske Skog ser rødt

Norske Skog er i toppen av taperlisten, og faller 9,3 prosent til 49 øre etter at en sentral obligasjonseier vender tommelen ned for styrets nye rekapitaliseringsforslag lansert onsdag.

Ellers er utslagene generelt beskjedne blant de mest omsatte.

BW Offshore er ned 4,5 prosent til 25,40 kroner etter at Fearnley Securities har nedgradert aksjen.

DNB utmerker seg negativt med et fall på 0,8 prosent til 157,40 kroner, mens Telenor faller 0,5 prosent til 164,20 kroner.

Lakseaksjer videre opp

På den positive siden fortsetter lakseaksjene oppover, og Marine Harvest markerer seg med en oppgang på 0,6 prosent til 163,90 kroner.

Salmar og Norway Royal Salmon stiger også forsiktig. 

Det samme gjør Lerøy Seafood, som dermed igjen noterer seg for all-time high. Aksjen har vært oppe i 54,40 kroner på det høyeste så langt i dag.

Vi tar også med oss at gassrederier er i medvind.

BW LPG og Avance Gas stiger hhv. 3,1 prosent til 36,96 kroner og 1,3 prosent til 22,70 kroner.

Ellevill aksje til bunns

Taperlisten toppes igjen av Seabird Exploration, der en tsunami av nye aksjer venter.

Aksjen faller 12,5 prosent til 35 øre, men er fortsatt langt over emisjonskursen på 10 øre. Øystein Stray Spetalen var blant investorene som fikk tildelt aksjer på denne kursen. Han sitter på 70 millioner aksjer.

Det kan imidlertid ta tid før de én milliard nye aksjene kan handles på børsen.

- Selskapet skal avholde generalforsamling 23. oktober, og om emisjonen blir godkjent vil det ta tid før de nye aksjene kan handles på Oslo Børs, sa investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til Hegnar.no i går.

- Det eneste jeg kan forsikre markedet om er at den dagen Seabird-aksjene kommer, så har jeg en sterk følelse at det blir meget trangt i døren. Da skal mange av milliard-aksjene ut, og det fortest mulig. Selv på 15 øre har de da gevinst på 50 prosent, fortsatte han.

Vinnerlisten toppes av WR Entertainment, som stiger 6,7 prosent til 32 øre på Merkur Market. Avocet Mining følger nærmest på pluss 5,3 prosent til 2,58 kroner.