Børs og finans

420 millioner cryptoklovner?

Kommentar: Om bitcoin vil stige til 50.000 dollar eller 1 million kroner er ikke godt å si, men det lukter pyramide. Vil fornuften seire, og alt kollapse, eller vinner Kryptoklovnene? Eller blir bitcoin forbudt? Overtatt av sentralbankene?

Faksimile fra Bloomberg video

Faksimile fra Bloomberg video

Artikkel av: Stein Ove Haugen
1. desember 2017 - 10.59

I Norge klarte T5PC, World Games og et knippe andre pyramider å lure titusener - før alt kollapset.

300.000 pyramideklovner tapte til slutt 15 milliarder kroner på tullet i T5PC, ble det slått fast i boken Pyramidegalskapen fra 2005. Kursen på aksjene var blåst til himmels.

De digitale kryptoklovenen er kanskje ikke så veldig annerledes enn tullingene i T5PC var? Og når de som sitter på teknologien – på toppen i bitcoin – har tjent nok – og ser at slutten er nær – ja da kollapser det? Poff.

Hvis andelen kryptoklovner i verden er like stor som andelen pyramideklovner var i Norge (6 prosent), og alle etter hvert biter på bitcoin, kan det imidlertid ta sin tid. Da blir det så mange at det kan løfte bitcoin-kursen til uante høyder.

Utfordringen for bitcoin er imidlertid at det finnes tusenvis av kryptovalutaer. Og det er ikke usannsynlig at tilbudet av kryptovalutaer blir så stort at det stopper av seg selv. Eller at fornuften seirer før bitcoin-kursen er i himmelen.

Mange risikerer imidlertid å bli lurt. Svindlet.

Svindel?

Hvis det er slik alt henger sammen, at det er bare er pyramider og svindel, blir det ikke verdien av bitcoin som råvare eller valuta man gambler på, men hvor mange kryptoklovner de klarer å lure rundt om på kloden.

Hvis det er flere hundre millioner av dem kan det ta sin tid å vekke alle før det er for sent. Eller før sentralbanken griper inn og overtar. Trolig er det ikke mulig.

Vi glemmer ikke massesuggesjonen fra mange store pyramidevirksomheter vi har sett tidligere. Klovnene som hoppet på trodde de var smartere enn alle andre, mens de aller, aller fleste selv ble lurt og endte opp med å tape alt. Påståelige var de også - helt til det siste. Før det ble stille i graven.

Det er selvfølgelig vanskelig for noen å si nei til noe som har steget med 950 prosent det siste året - og nå snakkes det om at bitcoin kan bli tradet mer «stuerent». 

Det snakkes om futures og ETF, og at futureshandel i bitcoin kan gjøre det mulig å shorte bitcoin også, og kanskje bidra til å stabilisere den. Wow. En ny ide for å tyne strikken enda litt til?

Finanstilsynet i USA vil ikke ha noe av det så lenge bitcoin ikke er regulert. Bitcoin er bannlyst i Kina. EU tar det ikke veldig seriøst.

De to finanstoppene, Michael Bloomberg og Lloyd Blankfein, er kritiske og nærmest bare ler av bitcoin.

Nobelprisvinner i økonomi, Joseph E. Stiglitz, vil forby bitcoin.

Uten sammenligning for øvrig - vi husker som sagt tradingen og tragedien i T5PC-aksjen. På det meste var pyramideselskapet verdt 15 milliarder kroner - før det kollapset.

Syretesten

Syretesten kommer når du skal ta ut pengene. Det begynner med at det er vanskelig å få vekslet tilbake til en ordinær og gangbar valuta.  Så blir det vanskeligere og vanskeligere, og til slutt helt umulig.

Skal man absolutt være med på dette kryptotoget bør man i hvert fall ligge inne med noen salgsordre hele tiden, slik at man kjenner når det begynner å stoppe.

Hvis det allerede tar en uke å få solgt en bitcoin, er ikke det et godt tegn.

Se også: - Bitcoin er en svindel

Flere bitcoin-nyheter