Børs og finans

- Altfor mye penger i eiendom

Men eiendomsinvestor og utbygger Anders Buchardt har aldri angret på karrierevalget.

Artikkel av: Eline Hvamstad
6. november 2017 - 09.55

UTBYGGERNE: - Jeg tenker på det hver dag. Jeg er superprivilegert som får drive med det jeg liker aller best. Jeg tror ikke jeg har hatt en dag hvor jeg har tenkt «i dag hadde det vært deilig å ha fri», sier eiendomsinvestor og utbygger, Anders Buchardt i dagens episode av «Utbyggerne».

Med en far som Arthur Buchardt er det kanskje ikke så rart at det ble nettopp, eiendom, selv om Anders vokste opp med en far og farfar, som opprinnelig slo seg opp på rørleggervirksomhet.

– Men det ble jo mer og mer eiendom etter hvert, og mindre og mindre rør, smiler Anders Buchardt, som husker tilbake til at hans første sommerjobber var i rørleggerbutikken i Brumunddal.

I dag eier Arthur og Anders Buchardt AB Invest sammen og driver dette sammen.

– Det kan være utfordrende, når man har så tette familiebånd og vi er en liten organisasjon, men vi har funnet en veldig grei måte å få det til å fungere. Det er sånn at vi aldri jobber på samme prosjekt begge to. Når vi bestemmer oss for å sette i gang med et prosjekt, ser vi hverandre dypt inn i øynene og finner ut av hvem som tar ansvaret for det prosjektet. Da er det en uskreven regel at når det er bestemt, så blander ikke den andre seg inn og holder seg helst lengst mulig unna. Selv om det nok klør i fingrene både hos meg og han, når man ser hvordan den andre driver prosjektene sine fram, sier Buchardt, som også eier selskapet Pasab.

– Jeg har også det barnslige behovet for å ha mine egne ting fortsatt, så ved siden av har jeg en del boligprosjekter gående. Så jeg jobber i begge disse leirene, for å si det sånn, sier Buchardt.

Trigger

– Hva har vært det mest spennende prosjektet så langt?

– Det er nok et stort hotellprosjekt i Stockholm i forbindelse med Friends Arena og en helt ny bydel, som ligger rett utenfor Stockholm. Det er det mest krevende og det største jeg har vært med på, men når man får det til er det også det mest spennende og tilfredsstillende, sier Buchardt og legger til;

– Jeg er jo litt sånn. Jo mer utfordrende og komplekst det er, jo mer trigger det.

I fjor omsatte AB Invest for 481,3 millioner kroner, og satt igjen med et årsresultat på 65,6 millioner kroner, mye takket være salg av fjelleiligheter på Ilsetra på Hafjell. Pasab fikk et årsresultat på 15,7 millioner.

Skattelistene for 2016 viser at Anders Buchardt hadde en nettoinntekt på 1,7 millioner kroner i 2016, og at han betalte 778.000 kroner i skatt. Og når vi først er inne på skatt, 43-åringen er en ihuga tilhenger av eiendomsskatt.

– Hvorfor det?

– Det er blitt nærmest den nye folkehobbyen både å investere og prate om eiendom og bolig. Det styrer både sinn og atferd til hele befolkningen, sier Buchardt og fortsetter;

– Det er rett og slett altfor mye penger investert i eiendom. Fordi vi tror det er der vi skal spare til pensjon, sikre alderdommen og det er der vi skal bli millionærer alle sammen.

Har råd til eiendomsskatt

Det er ikke noe heldig for landet og økonomien som helhet, mener eiendomsinvestoren.

– Hvis altfor mye penger sluses inn i eiendomssektoren, blir det ikke kapital tilstrekkelig til andre næringer, som er faktisk det som skal bygge landet og det vi skal leve av. Så hvis vi kan ha noen instrumenter som demper den investeringslysten og trykket, og bidrar til at noe mer kapital går til andre næringer, så tror jeg det er positivt, sier Buchardt, som mener eiendomsskatt kan være et ledd i det.

I tillegg mener Buchardt eiendomsskatt kan være et fornuftig omfordelingsinstrument.

– De som har råd til å bo i dyre boliger, har også råd til å betale eiendomsskatt.

Se hele intervjuet med Anders Buchardt i episode fire av Utbyggerne kl.10 på Hegnar.no.