Børs og finans

Bitcoin er som tulipanen på 1600-tallet?

Tulipanmanien på 1600-tallet endte i en fryktelig kollaps i 1637. Kan det gå like ille med Bitcoin 380 år senere?

Tulipaner - Foto: CC

Tulipaner - Foto: CC

Artikkel av: Stein Ove Haugen
26. november 2017 - 12.23

Bitcoin passerte 9.000 dollar i dag og da 8.000 ble passert tidligere i uken spurte Marketwatch om det noensinne har vært noe som har lignet på denne boblen.

Svaret er ja - tulipanmanien på 1600-tallet, som for øvrig endte i en kollaps etter at toppen ble nådd i februar 1637.

Ifølge grafen i et nyhetbrev fra Convoy Investments, gjengitt av The Long View (@HayekAndKeynes) på twitter, viser også at det bare er tulipanmanien som har vært større. 

Eller kanskje er det som Constantin Gurdgiev skriver på Marketwatch: Det er den timen med det hvite pudderet under nesen og tomme vodkaflasker på gulvet hos elever som har droppet ut fra videregående skole med penger som brenner i lommene.

It is white-powder-under-the-nose and empty-bottles-of-vodka-on-the-floor hour for high school dropouts with cash to burn.

Faksimile fra The Long View‏ @HayekAndKeynes som lånte grafen fra et nyhetsbrev fra Convoy investments

Det skumle med Bitcoin er, som noen har påpekt, at svært få våger å bruke den som betalingsmiddel, fordi den kan være 20 prosent mer verdt neste uke - 900 prosent mer om et år. Og ingen våger å ta seg betalt i Bitcoin - fordi den plutselig kan være verdiløs.

Da kan Bitcoin ende opp som den spekulasjonsboblen den ligner på. Og den sprekker når de som står bak har tjent nok, ser at hypen går mot slutten og veksler tilbake til dollar.