An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Bitcoin-gründer: - Vil nå én million kroner innen et år

Ole André Torjussen i Bitcoins Norway brukte selv bitcoin som betalingsmiddel da han bestilte flybilletter til Latvia i sommer. 

Artikkel av: Eline Hvamstad
28. november 2017 - 09.40

Over helgen har Bitcoin fosset frem. Neste milepæl, 10.000 dollar per bitoin, er ikke langt unna - og gårsdagens TV-gjest, gründeren bak Bitcoin Norway, Ole André Torjussen, peker på hvorfor.

- Kortsiktig tror jeg mye av oppgangen skyldes uroen i Zimbabwe. Der har det blitt handlet bitcoin for 12.000 dollar de siste månedene. Den politiske uroen er med på drive valutaen oppover, sier Torjussen og fortsetter;

- Vi ser også at det har vært mye handel fra Kina, etter at Kina åpnet litt mer opp i forhold til reguleringer.

Høyrisiko?

Tidligere i høst falt den kryptiske valutaen fra 6.000 dollar til 3.000 dollar på relativt kort tid, før den snudde opp igjen.

- Er det høyrisiko å være i bitcoin?

- Det er et lite marked og da kan store investorer påvirke prisen ganske mye. Foreløpig er det fortsatt slik, sier Torjussen, og fortsetter;

- Det viser seg at når er en stor, kjent investor går inn, følger andre etter, og det påvirker prisen. Markedet sett i internasjonal sammenheng er egentlig ganske lite.

Trygve Hegnar skyter inn fra sidelinjen:

- Det er ingen verdier bak. Når alle kjøper samtidig går kursen opp, og hvis noen blir engstelige og selger, går kursen ned.

- Ja, det er kun etterspørselen som styrer, medgir Torjussen.

- Så det er en virtuell verdi, ingenting man kan ta på, fortsetter Hegnar, og lurer på om Bitcoins Norway-gründeren noen gang fysisk har tatt på en bitcoin.

- Nei, smiler Torjussen.

- Det er i grunn troen på teknologien og investeringen som er pådriveren for at jo mer penger folk spytter inn, jo større verdi, sier Torjussen.

Vil bli betalingsmiddel

- Da blir det omtrent som et pyramidespill, da, spør Hegnar.

- Nei, om 2-3 år er nok poenget med bitcoin at man skal bruke det som et betalingsmiddel.

Hegnar mener at i så tilfelle så må det være en sikring eller dekning for bitcoin i for eksempel en bank eller finansinstitusjon eller lignende, ellers vil ikke folk komme til å betale inn penger?

- Hvis mottaker og avsender er enige om det, så har det en verdi.

- Ja, men en av de kan hoppe av, sier Hegnar.

- Ja, og da vil det påvirke prisen, svarer Torjussen.

Sky is the limit?

- Hvis man tenker på å kjøpe bitcoin nå. Er man for sent ute?

- Nå er ikke jeg noen investeringsrådgiver, men personlig mener jeg at det enda er tidlig. Min oppfatning er man vil se en million per bitcoin neste år.

- Hvor mye, kommer det fra Hegnar.

- Én million norske kroner per bitcoin, gjentar Torjussen.

- Det tilsvarer en 10-15 dobling. Hvorfor i all verden skulle det skje, spør Hegnar?

- Historien viser at flere og flere tar i bruk bitcoin og etterspørselen vil bare bli større og større, sier Torjussen, som legger til at han selv kjøpte flybilletter til Latvia i sommer og betalte i bitcoin.

SE HELE INTERVJUET HER!