Børs og finans

Bitcoin-gründer: - Vil nå én million kroner innen et år

Ole André Torjussen i Bitcoins Norway brukte selv bitcoin som betalingsmiddel da han bestilte flybilletter til Latvia i sommer. 

Artikkel av: Eline Hvamstad
28. november 2017 - 09.40

Over helgen har Bitcoin fosset frem. Neste milepæl, 10.000 dollar per bitoin, er ikke langt unna - og gårsdagens TV-gjest, gründeren bak Bitcoin Norway, Ole André Torjussen, peker på hvorfor.

- Kortsiktig tror jeg mye av oppgangen skyldes uroen i Zimbabwe. Der har det blitt handlet bitcoin for 12.000 dollar de siste månedene. Den politiske uroen er med på drive valutaen oppover, sier Torjussen og fortsetter;

- Vi ser også at det har vært mye handel fra Kina, etter at Kina åpnet litt mer opp i forhold til reguleringer.

Høyrisiko?

Tidligere i høst falt den kryptiske valutaen fra 6.000 dollar til 3.000 dollar på relativt kort tid, før den snudde opp igjen.

- Er det høyrisiko å være i bitcoin?

- Det er et lite marked og da kan store investorer påvirke prisen ganske mye. Foreløpig er det fortsatt slik, sier Torjussen, og fortsetter;

- Det viser seg at når er en stor, kjent investor går inn, følger andre etter, og det påvirker prisen. Markedet sett i internasjonal sammenheng er egentlig ganske lite.

Trygve Hegnar skyter inn fra sidelinjen:

- Det er ingen verdier bak. Når alle kjøper samtidig går kursen opp, og hvis noen blir engstelige og selger, går kursen ned.

- Ja, det er kun etterspørselen som styrer, medgir Torjussen.

- Så det er en virtuell verdi, ingenting man kan ta på, fortsetter Hegnar, og lurer på om Bitcoins Norway-gründeren noen gang fysisk har tatt på en bitcoin.

- Nei, smiler Torjussen.

- Det er i grunn troen på teknologien og investeringen som er pådriveren for at jo mer penger folk spytter inn, jo større verdi, sier Torjussen.

Vil bli betalingsmiddel

- Da blir det omtrent som et pyramidespill, da, spør Hegnar.

- Nei, om 2-3 år er nok poenget med bitcoin at man skal bruke det som et betalingsmiddel.

Hegnar mener at i så tilfelle så må det være en sikring eller dekning for bitcoin i for eksempel en bank eller finansinstitusjon eller lignende, ellers vil ikke folk komme til å betale inn penger?

- Hvis mottaker og avsender er enige om det, så har det en verdi.

- Ja, men en av de kan hoppe av, sier Hegnar.

- Ja, og da vil det påvirke prisen, svarer Torjussen.

Sky is the limit?

- Hvis man tenker på å kjøpe bitcoin nå. Er man for sent ute?

- Nå er ikke jeg noen investeringsrådgiver, men personlig mener jeg at det enda er tidlig. Min oppfatning er man vil se en million per bitcoin neste år.

- Hvor mye, kommer det fra Hegnar.

- Én million norske kroner per bitcoin, gjentar Torjussen.

- Det tilsvarer en 10-15 dobling. Hvorfor i all verden skulle det skje, spør Hegnar?

- Historien viser at flere og flere tar i bruk bitcoin og etterspørselen vil bare bli større og større, sier Torjussen, som legger til at han selv kjøpte flybilletter til Latvia i sommer og betalte i bitcoin.

SE HELE INTERVJUET HER!