Børs og finans

Risikerte millionbot

Norges rikeste kvinne fikk bot på 250.000 kr. for fyllekjøring

Norges rikeste kvinne, Katharina G. Andresen (22), slapp unna med begrenset bot etter at hun kjørte i beruset tilstand.

Katharina Andresen - Faksimile: Finansavisen

Katharina Andresen - Faksimile: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
17. november 2017 - 11.30

(Finansavisen:) Natt til langfredag påsken 2017 ble Katharina G. Andresen tatt i en promillekontroll på Hafjell, i nærheten av familiens luksushytte, skriver Finansavisen.

Katharina er den eldste datteren til Ferd-eier Johan H. Andresen jr. og, ifølge ligningslistene, Norges rikeste kvinne. Hun står oppført med en formue på 7,7 milliarder kroner. Andresen ble stoppet i en Audi Q3 klokken 01:24 i Lunnstadmyrvegen på Hafjell, og promillen hennes ble ifølge avisen målt til 0,61 halvannen time etter dette.

Beskjeden bot

Dommen falt 13. november, og i denne blir hun dømt til 18 dagers betinget fengsel og en bot på 250.000 kroner. Likevel er dette en bot som må kunne beskrives som beskjeden, skriver Finansavisen.

Som det heter i dommen: «Dersom retten i foreliggende sak skulle tatt utgangspunkt i en normal avkastning av siktedes formue, ville boten bli fastsatt i størrelsesorden 35 – 40 millioner kroner».

Dermed slapp Andresen relativt billig fra det. Påtalemyndighetene la ned en påstand om at boten skulle være på minst 1 million kroner og 18 dagers betinget fengsel. Retten la til grunn at: «det må foreligge en grense for hvor høye bøter det etter omstendighetene kan gis for promillekjøring, selv om siktede har store formuesgoder».

Hun mister også retten til å kjøre bil i 13 måneder, og for å få tilbake førerkortet må hun avlegge full ny førerprøve. Dette kan hun tidligst gjøre i mai neste år.

«Jeg er lei meg for at jeg kjørte med promille. Jeg trodde jeg ikke lenger hadde det etter såpass lang tid, men burde ha sjekket det. Og det beklager jeg veldig», skriver Andresen i SMS til Finansavisen.

900.000 på konto

Det var tirsdag i forrige uke at Katharina Andresen møtte opp i Oslo tingrett sammen med sin advokat Else Bugge Fougner fra Advokatfirmaet Hjort. I retten forklarte Andresen at hun er student, bor hjemme hos foreldrene og ikke har inntekt utover månedslønnen fra dem. Denne tilsvarer ifølge dommen 9.000 kroner.

I tillegg disponerer Andresen ifølge avisen en bankkonto med cirka 900.000 kroner i frie midler. Aksjene hennes i Ferd blir beskrevet som uomsettelig, dessuten har de hittil ikke gitt utbytte.

I vanlige tilfeller tar retten utgangspunkt i 1,5 ganger brutto månedslønn, noe som her ville tilsvart 13.500 kroner. Men det er avsagt en rekke dommer i Norge der særlig formuende personer har fått bot basert på sin reelle økonomiske posisjon. Dette mener retten trekker i retning av en høyere sum.

Likevel blir blant annet hennes uforbeholdne tilståelse, samt lavere promille enn ved lignende eksempler fra lagmannsretten, sett på som formildende omstendigheter. Det samme blir manglende lønn, skriver Finansavisen.