Jobb & karriere

Slåss om å kapre skarpe it-hoder

It-studenter får gjerne jobb lenge før mastergraden er i havn. Nå skal nye studielinjer lokke de skarpeste hodene over til forskning i stedet.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
3. november 2017 - 08.52

Ifølge siste arbeidsmarkedsundersøkelse fra bransjeorganisasjonen Tekna får 90 prosent av dem med en it-master arbeid innen seks måneder etter endt utdannelse, skriver DN. Sammen med bygg og anlegg er det i it-sektoren nyutdannede ansettes raskest.

Også interessen for og opptakskravene til it-studier går ifølge avisen til værs. I årets Samordna opptak var it-studier førstevalget til rundt 5000 personer – rundt 30 prosent flere enn i fjor.

Det er ikke bare informatikkstudenter som prioriterer arbeidslivet foran en forskerkarriere. Fem utdannelsesinstitusjoner oppretter derfor nye pilotlinjer innen informatikk, psykologi, veterinærmedisin, jus og ingeniørvitenskap med oppstart august 2018, skriver DN. Dette gjøres i samarbeid med Norges forskningsråd.

Målet er å lokke de beste hodene over til forskning, blant annet innen informatikk.

- For å klare å rekruttere flere it-studenter må man konkurrere med et svært hett arbeidsmarked. Vi har hatt gode erfaringer med forskerlinjer på medisin hvor mange har tatt doktorgrader på et tidligere tidspunkt enn ellers. De nye forskerlinjene kan bli en naturlig inngang for enda flere studenter til forskningen, sier konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim, ifølge avisen.