Børs og finans

Bitcoin-krakk: - Jeg er ikke i nærheten av å kjøpe

Bitcoin-kursen var fredag ettermiddag ned 45 prosent fra toppnoteringen forrige søndag, inkludert et fall på 29 prosent i går. 

Tom Hauglund - Foto: Finansavisen

Tom Hauglund - Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
23. desember 2017 - 11.49

FINANSAVISEN: Også andre kryptovalutaer ble hardt rammet. For eksempel var verdien av litecoin mer enn halvert på tre dager, skriver Finansavisen.

– Jeg er ikke overrasket, ettersom mange kom inn på altfor høye nivåer, kommenterer investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

– I slike tilfeller blir det ofte panikk, når kursen faller.

LES OGSÅ: Panikk i bitcoin-menigheten

Hauglund påpeker at det i et typisk krakk er en mangel på kontrære investorer som kjøper, mens flertallet selger.

– Da bitcoin falt under 17.000 dollar, skulle veldig mange ut samtidig, fortsetter han.

– Jeg er ennå ikke i nærheten av å kjøpe; usikkerheten rundt prisingen og verdien er for stor til at jeg orker å satse mine sparepenger.

Er bitcoin årets nyttårsrakett?

Dette er annerledes

En annen ekspert, analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities, viser til at bitcoin-kursen har skutt opp og stupt også fire ganger tidligere.

– Forskjellen er at bitcoin denne gangen ikke er alene som kryptovaluta og at det nå kan handles terminkontrakter på bitcoin, forklarer han.

– Derivatene gjør at tilbudet av den digitale valutaen ikke lenger er en begrensning.

Molnes peker også på at det er svært lett å utstede ny kryptovaluta. Et resultat er at tilbudet teoretisk kan vokse langt mer enn etterspørselen.

– Under dotcom-boblen rundt årtusenskiftet ble det i snitt gjort tre emisjoner per dag, og det var da nok til å dekke etterspørselen. Nå som vi har terminkontrakter og digital handel globalt skjer alt mye raskere.

LES OGSÅ: Bitcoin-selskap i været - trosset krakk

Vanskelig å selge

Det gjør ikke saken bedre at mange kryptoinvestorer i går ikke klarte å sikre sine gevinster, idet overveldende aktivitet førte til at flere av de største handelsplattformene måtte stenge.

– Folk begynner å forstå at investeringer i kryptovaluta både er ekstremt risikable og vanskelige å komme seg ut av, og dette reduserer kjøpene, hevder sjeføkonom Steen Jakobsen i Saxo Bank.

– Denne tupilanmanien er godt i gang og vil neppe ende før investorene taper stort og helt mister troen.

LES OGSÅ: Bitcoin har falt mer enn 45 prosent

Hedgefondforvalteren Morten Astrup i Storm Capital Management tror sågar at vi kan ha nådd et punkt hvor bitcoin er blitt «en god kandidat for short-salg».