Børs og finans

Milliard-planer for Svolvær-hoteller

Bygger for 1,1 milliarder

Christian Ringnes, Olav Thon og Adolfsen-brødrene bygger for 1,1 milliarder kroner bare i Svolvær.

Christian Ringnes. Foto: NTB scanpix.

Christian Ringnes. Foto: NTB scanpix.

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
28. desember 2017 - 10.43

(Finansavisen:) Det er planlagt en dobling av hotellkapasiteten på 730 rom i Svolvær til 1.475 rom, hvis alle prosjektene som er på trappene realiseres, skriver Finansavisen.

- Byggeprisen vil ligge rundt 1,5 millioner kroner pr. rom, sier Eiendomsspar-sjef Christian Ringnes om sitt hotellprosjekt med 200 rom.

Koster alle like mye, vil totalinvesteringen komme over 1,1 milliarder kroner.

- I tillegg bygges det leiligheter og rorbuer i området, og det vil utgjøre en stor kapasitet i høy-sesongene, sier Hilde Hammervold, adm. direktør i Norlandia Utvikling, til avisen.

Seks grupperinger

Selskapet er én av seks grupperinger som har hotellplaner i Svolvær. I dag driver det Vestfjord Hotell med 60 rom. Dette er for smått, og ønsket er å rive dagens bygg og sette opp et nytt på 150–200 rom, muligens kombinert med leiligheter.

Olav Thon eier et hotell med 180 rom, og vil bygge ut et nytt – Bukkedauen – med 120 rom.

Eiendomsspar har ifølge Finansavisen alliert seg med den lokale driveren eiendomsinvestoren Erik Blomstrand, og ønsker å sette opp et splitter nytt hotell på 12 til 14 etasjer med 200 rom i Svolvær sentrum. Den lokale fiskeoppdretteren Ellingsen vil sammen med en annen lokal investor bygge om et kjøleanlegg til et nytt hotell med 175 rom.

I tillegg kommer to mindre prosjekter med 50 og 40 rom. I resten av Lofoten er det prosjekter i Leknes, Stamsund, Sørvågen og Gimsøy.

- Det er forskjellig grad av modenhet på de prosjektene. De i Svolvær er sikrest, sier Hammervold til avisen.

Mye Airbnb

- I tillegg kommer utbygging av leiligheter, rorbuer og privat kapasitet som leies ut gjennom Airbnb, som utgjør en stor del i høysesongen, sier hun.

Antallet overnattinger økte i Lofoten totalt 9 prosent i årets åtte første måneder, hvilket ga et hotellbelegg på 57,5 prosent, ifølge tall fra Statistikknett. Det er en oppgang på 4,8 prosentpoeng.

- Ser man bort fra etterspørselsveksten som alle vet kommer, vil utbyggingene kun i Svolvær, uten økning av antallet gjester, føre til at belegget faller til 36 prosent. Utfordringen blir det som i dag er skuldersesong (i starten av og på slutten av høysesongene) og lavsesongene. Blir det vesentlig overkapasitet, risikerer man drift og prising der alt grunnlag må hentes ut i høysesong, med de konsekvenser det kan få med skyhøye priser i høysesong og priskrig i lavsesong, sier Hammervold.

- Kommer ikke samtidig

- I hele Lofoten er det ti hotellprosjekter på gang, og av dem ligger tre i Svolvær. Hvis alt kommer på en gang, som det aldri gjør, vil det være nok til å øke kapasiteten i Lofoten med 100 prosent, sier Ringnes til Finansavisen.

I dag er det 750 hotellrom i regionen. Selv har Ringnes ett av de største prosjektene på tegnebordet, et splitter nytt hotell med 12 til 14 etasjer og 200 rom i Svolvær sentrum.

Han håper å få tillatelse i løpet av neste år, og beste fall kan byggingen ta til i midten av 2019, og stå ferdig i 2020 eller 2021.