Børs og finans

Dette tror ekspertene om Europa-økonomien

Capital Economics mener eurosonens økonomi er sterk nok til å overleve uten støttehjulene fra Den europeiske sentralbanken. 

Artikkel av: John Inge Seljehaug
15. desember 2017 - 15.55

Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) sa i forbindelse med torsdagens rentebeslutning at prisene i eurosonen vil forbli dempet, og at rikelig med økonomisk stimulans er nødvendig.

Capital Economics tror imidlertid bedringen i eurosonens økonomi er sterk nok til å takle en gradvis fjerning av ESBs pengepolitiske støtte, ifølge TDN Direkt. 

Riktignok viser analysehuset til at ESB selv beregner at én prosent av de 1,8 prosentene eurosonens BNP har vokst med i 2016 skyldes pengepolitikken til sentralbanken, noe som kan tale imot å trekke tilbake støtten, skriver byrået. 

Capital Economics tror allikevel det er grunn til å være optimistiske, og viser blant annet til et arbeidsmarkedet i bedring og en sunnere banksektor enn før finanskrisen.

Ifølge nyhetsbyrået mener UBS også at de økonomiske dataene ser sterke ut, men ser likevel en risiko for moderat forlengelse av aktivakjøpene i fjerde kvartal 2018.

- Det overordnede pengepolitiske ståstedet vil trolig forbli støttende i overskuelig fremtid, ettersom ESBs balanse kommer til å være veldig stor det neste tiåret, og store mengder likviditet indikerer at innskuddsrenten sannsynligvis vil være de-facto renten i årene som kommer, skriver UBS.