Børs og finans

Fiskestank på børsen

Oslo Børs. Foto: NTB Scanpix

Oslo Børs. Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
7. desember 2017 - 16.30

Hovedindeksen endte på 782,59, ned 0,47 prosent.

Det ble omsatt aksjer for 3,8 milliarder kroner. 

Oljeprisen

Brent-oljen er ved børsslutt opp 1,0 prosent til 61,83 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,77 prosent til 56,39 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 62,01 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag.

Onsdag kom oljelagertallene i USA. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets omtalte rapporten som nøytral.

- Markedet liker ikke byggingen av produktlagre, men heldigvis for oljemarkedet er den andre effekten av høy raffinerikjøring at vi får stort råoljelagertrekk. Dette skjedde både i de totale lagrene og i Cushing, skrev han i en oppdatering. 

Statoil endte ned 0,72 prosent til 165,40 kroner.

Marine Harvest og Bakkafrost

Etter gårsdagens oppgang, bærer det nedover igjen for sjømataksjene på Oslo Børs torsdag. Sjømatindeksen OBSFX falt 1,63 prosent.

Nedturen kommer i kjølvannet av en oppdatering fra Exane BNP Paribas som kutter sine estimater for lakseprisen i 2018 og 2019 med henholdsvis 12 og ni prosent.

Exane BNP Paribas nedgraderte Marine Harvest til «neutral» fra «outperform», og kuttet kursmålet til 140 kroner, fra tidligere 170 kroner. 

SEB venter også at laksetilbudet øker inn mot 2018, blant annet drevet av Chile, der en topp ventes å inntreffe tidlig neste år.

Meglerhuset påpeker videre at detaljhandelprisene er på en topp i disse dager, men venter samtidig et fall de kommende kvartalene.

Analytikerne mener at Bakkafrost er en god kjøpskandidat «om man ser forbi de neste kvartalene».

SEB anbefalte kjøp, med kursmål 388 kroner basert på 2019-estimater.

Marine Harvest falt 3,03 prosent til 140,60 kroner, mens Bakkafrost trakk ned 1,21 prosent til 319 kroner.

Kitron

Det svenske investeringsselskapet Creades AB har solgt alle sine 17.769.300 aksjer i Kitron, tilsvarende 10,09 prosent av alle aksjene i selskapet.

Basert på onsdagens sluttkurs på 6,98 kroner, har Creades solgt aksjer for rundt 124 millioner kroner. 

Analytiker i Beringer Finance, Knut Erik Løvstad, mener at aksjen fortsatt er lavt priset, og kan være et bra sted for investorer å plassere pengene sine. 

- Vi er positive til aksjen og tror at selskapet har en veldig bra posisjon. De har stadig fått flere kontrakter og utvider posisjonen sin, uttalte Løvstad til Hegnar.no. 

Beringer-analytikeren har en kjøpsanbefaling på aksjen, med et kursmål på 8,50 kroner. Med torsdagens aksjekurs tilsvarer det en oppside på i overkant av 27 prosent.

Aksjen falt 4,58 prosent til 6,66 kroner.

TGS-Nopec

DNB Markets nedgraderte TGS-Nopec til selg fra hold, og oppjusterte kursmålet til 155 kroner, fra tidligere 145 kroner.

Meglerhuset ser dermed en nedside på rett over 20 prosent for aksjen som har steget drøyt seks prosent hittil i år.

Aksjen falt 4,83 prosent til 189,20 kroner.  

Prosafe

Boligriggselskapet Prosafe opplyste torsdag at selskapet fortsetter å jobbe med Cosco Offshore for å finne en kommersiell løsning for de tre Prosafe-riggene som ligger ved Coscos Qidong-verft i Kina.

Når det gjelder boligriggen Safe Euurus er denne preservert i såkalt strategisk opplag, og det pågår forhandlinger med verftet for å finne en kommersiell løsning for denne. 

Stillstandsavtalen mellom Prosafe og Cosco relatert til Safe Nova og Safe Vega har blitt forlenget til 20. april 2018.

Aksjen steg 3,80 prosent til 10,10 kroner. 

Oceanteam

Selskapet sendte 24. november ut et forslag til eierne i sitt femårige obligasjonslån om å gjøre endringer i lånebetingelsene.

Dette forslaget ble trukket tilbake onsdag.

Oceanteam toppet vinnerlisten ved børsåpning og var da opp hele 14,47 prosent til 1,74 kroner.

Ved børsslutt er aksjen nummer to på vinnerlisten og endte opp 11,18 prosent til 1,69 kroner.

Questerre og Fred. Olsen Energy

I torsdagens morgenrapport fra SpareBank 1 Markets ble Questerre fremhevet som aksjen med det største oppsidepotensialet. Her mener meglerhuset at håpefulle investorer kan doble pengene sine. Et kursmål på 11 kroner, skal ifølge analytikerne, representere en oppside på 119,1 prosent.

Verre var det med Fred. Olsen Energy, som troner på toppen av listen over dårlige investeringsvalg. Med et kursmål på fire kroner, frykter SpareBank 1 Markets et kursfall på hele 77,4 prosent.

Questerre klatret 6,18 prosent til 5,33 kroner, mens Fred. Olsen Energy falt 4,52 prosent til 16,90 kroner.

AF Gruppen

Forsvarsbygg inngikk i går to kontrakter med AF Gruppen i forbindelse med bygging av hangarer for F-35 kampfly på Ørland, skriver Forsvarsbygg selv på sine hjemmesider.

Kontraktene gjelder bygging av hangarene, samt utomhus og infrastruktur i området.

- Hangarer for F-35 kampfly er et nøkkelprosjekt i utviklingen av kampflybasen på Ørland flystasjon, sier Jens Levi Moldstad, utbyggingssjef i avdeling kampflybase i en kommentar.

Kontraktssummen for bygging av 12 hangarer (inklusive grunnarbeider) estimeres til 764 millioner kroner, inklusive moms.

Kontraktssummen for utomhus og infrastruktur (inklusive både veier, taksebaner og 76 mål grøntarealer) estimeres til 392 millioner kroner, inklusive moms.

Aksjen løftet seg 1,57 prosent til 129,50 kroner. 

InterOil Exploration

Canacol Energy LTD har solgt massivt i Interoil Exploration and Production den siste tiden.

Torsdag solgte selskapet ytterligere 1.360.000 aksjer i Interoil Exploration and Production ASA til kurs 2,2005 kroner per aksje.

Aksjen endte som nummer tre på taperlisten og stupte 9,22 prosent til 1,97 kroner.

Thin Film og MPC Container Ships

Forvalter Martin Mølsæter i aksjefondet First Generator har funnet frem til to doblingskandidater. First Generator var nylig med på en emisjon i Thin Film Electronics, og har stor tro på aksjen fremover.

- Vi tror dette er en 100 prosent+ kandidat for 2018. Selskapet er eksponert mot tags som klistres på konsumprodukter og som kan kommunisere med konsumenters mobiltelefoner gjennom mobile-pay teknologien, skriver Mølsæter, ifølge DN.

Den andre doblingskandidaten i Mølsæters portefølje er containerrederiet MPC Container Ships. Denne aksjen beskrives også som et 100 prosent+ case for 2018.

Thin Film klatret 5,97 prosent til 2,13 kroner, mens MPC Container Ships steg 4,08 prosent 51 kroner.