Børs og finans

Myndighetene tar kontroll på bitcoin

Kommentar: Handel i bitcoin kan bli underlagt myndighetenes reguleringer og kontroll fra 18. desember. Samtidig er Coinbase blitt dømt til å oppgi alle handler over 20.000 dollar mellom 2013 og 2015.

Bitcoin - Faksimile fra Bloomberg video

Bitcoin - Faksimile fra Bloomberg video

Artikkel av: Stein Ove Haugen
1. desember 2017 - 21.41

Vi ser snart ikke pengene lenger. De er på en konto - i skyen. Digitale. På et bankkort eller et kredittkort. I en smarttelefon. De overføres hit og dit hele tiden. På sekunder. Dollar, kroner, euro, pund, yen .....

Skal en ny digital valuta, som for eksempel bitcoin, bli mer enn en pyramideaktig døgnflue, må den reguleres og underlegges skattemyndighetenes-, sentralbankers- og finanstilsynenes kontroll.

Det er den veien det må gå, og kanskje er det den veien det også går?

Coinbase må oppgi hvem som handlet

Det ligger kanskje ikke i bitcoin-menighetens DNA, men det er avgjørende for at den skal bli noe mer enn et digitalt pyramidefenomen, der noen få tjener seg søkkrike og resten taper alt – slik det alltid er i pyramidelignende virksomheter.

Kanskje innser også bitcoin-menigheten at det er til det beste for alle?

Skattemyndighetene i USA, ifølge Marketwatch, har for ekempel nylig fått Coinbase dømt til å oppgi alle transaksjoner på 20.000 dollar eller mer i perioden 2013 til 2015. 

Skattemyndighetene gikk til søksmål etter at Coinbase nektet å oppgi denne informasjonen frivillig.

Det neste blir nok også at Coinbase og andre handelsplasser må utlevere alle transaksjoner for perioden 2016 til 2017.

Skattemyndighetene i Norge ser neppe annerledes på det.

Handel i bitcoin blir det neste.

Handel krever regulering og kontroll

Det at CME Group planlegger å lasere en futures-plattform for bitcoin kan også få bitcoin inn i mer regulerte og «lovlige» former. Med de ulemper det vil medføre for de som ikke ønsker det - de som har utnyttet bitcoin i mer lyssky virksomhet. For å hvitvaske kriminelle penger, holde penger skjult for skattemyndighetene, lose penger ut av lukkede land og finansiere terrorvirksomhet.

Commodity Futures Trading Commission (CFTC) har sagt at den vil tillate notering av bitcoin-futures på CME og CBOE Futures Exchange, så vel som en ny kontrakt for bitcoin-opsjoner fra Cantor Fitzgerald.

CME har selv sertifisert noteringen. 

- Vi er glade for å bringe bitcoin futures til markedet, etter å ha jobbet tett med CFTC og markedsdeltakere for å utforme et regulert tilbud som vil gi investorer innsyn, kurser og risikostyringsverktøy, sa CME-sjef og styreleder Terry Duffy, i en pressemelding.

Det betyr imidlertid i klartekst at en notering krever kontroll og regulering, at finanslovene må gjelde også for bitcoin og at dette vil kreve et kontinuerlig samarbeid med myndigheten og aktører i markedet.

Kunder skal beskyttes

I en uttalelse sa CFCs styreformann J. Christopher Giancarlo bitcoin «er en vare ulik alt annet kommisjonen har behandlet tidligere».

Han la til at som et resultat har de hatt omfattende diskusjoner, og CME, CFE og Cantor har inngått avtale om betydelige forbedringer for å beskytte kunder og opprettholde ordnede markeder.

18. desember vet vi om bitcoin blir den første cryptovalutaen som underlegges regulatorisk kontroll - og hvordan bitcoin-menigheten reagerer.

Dette er trolig de to første stegene mot en full regulering og kontroll av bitcoin, og handel i bitcoin, på linje med andre, tradisjonelle valutaer og råvarer.

Til det beste for de fleste.

Flere bitcoin-nyheter 

- Bitcoin er en svindel

EU tar det ikke veldig seriøst.

De to finanstoppene, Michael Bloomberg og Lloyd Blankfein, er kritiske og nærmest bare ler av bitcoin.

Nobelprisvinner i økonomi, Joseph E. Stiglitz, vil forby bitcoin.

Enda flere bitcoin-nyheter

Her diskuteres Urealiserte bitcoin og hvor det er blitt av 4 millioner bitcoin