Børs og finans

Nytt regelverk vil hjelpe DNB

DNB vil bli mer konkurransedyktig mot utenlandske banker, mener analytikere. 

Meglerbordet i DNB Markets. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Meglerbordet i DNB Markets. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Artikkel av: John Inge Seljehaug
7. desember 2017 - 15.31

Analytikere mener norske banker, deriblant DNB, vil komme relativ styrket ut av det nye Basel-regelverket som ventes å bli lansert klokken fem torsdag, skriver TDN Direkt. 

De nye retningslinjene vil blant annet omfatte et nytt gulv på beregningsgrunnlaget for kapitaldekning. Gulvet vil sette en grense for hvor mye en banks verdsetting av risikovektede eiendeler ved hjelp av interne modeller kan avvike fra en verdsetting ved hjelp av standardiserte modeller

- Dette kan innebære at gulvkravet senkes for norske banker som bruker interne verdsettingsmodeller, noe som vil gi lavere kapitalbehov for de større norske bankene. Det som er temmelig sikkert er at de svenske og danske bankene vil få strengere krav, da de ligger lavest i Europa i dag, sier Geir Kristiansen i Beringer Finance, ifølge nyhetsbyrået. 

Det vil gjøre at de må øke rentemarginen og mister et konkurransefortrinn i forhold til norske banker, mener Kristiansen, ifølge TDN Direkt. 

Johan Ström, analytiker i Carnegie, mener det nye regelverket vil gjøre at DNB vil kunne sloss med andre europeiske banker på likere vilkår. 

- Hvis du som bank har tatt på deg lave risikovekter i mange år og blitt belønnet for det gjennom dine egne modeller, så snur man det litt på hodet nå. DNB har på grunn av norske regler derimot ikke brukt denne type modeller og har satt høye risikovekter. Dermed vil ikke DNB få noen særlig økning av risikovektede eiendeler de må holde på balansen, mens andre vil få det, sier Ström.