Børs og finans

Oljemygg skyter fart - aksje ypper seg etter kjøpsrop

Vinter på Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Vinter på Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Artikkel av: John Inge Seljehaug
5. desember 2017 - 12.02

Fallet på Oslo Børs forsterker seg ved lunsjtider tirsdag.

I skrivende stund (11:54) står hovedindeksen i 794,07, etter en nedgang på 0,79 prosent. 

Oljeprisen

Et fat Brent-olje står nå i 62,32 dollar, ned 0,21 prosent, mens prisen var 62,79 dollar fatet da børsen stengte mandag.

- Merkedag for landet 

Statoil opplyser i en melding tirsdag morgen at selskapet investerer 49 milliarder kroner i Johan Castberg-feltet i Barentshavet. 

- Dette er en merkedag for landet og for videreutviklingen av petroleumsvirksomheten på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Terje Søviknes. Tirsdag mottar han plan for utbygging og drift (PUD) av Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

De samlede inntektene fratrukket kostnadene på Castberg er i konsekvensutredningen anslått til 188 milliarder kroner, hvorav rundt 138 milliarder kroner tilfaller staten i skatter. 

Statoil har tildelt kontrakt både for undervanns-produksjonssystemet for Johan Castberg og EPma, eller prosjektering og innkjøpsledelse, begge med Aker Solutions AS. Kontraktene har en samlet verdi på omlag 4 milliarder kroner.

Bank of America Merrill Lynch har på sin side nedgradert Statoil til «underperform» fra «neutral», melder Bloomberg News tirsdag, ifølge TDN Finans. 

Statoil er ned 0,41 prosent til 169,30 kroner, mens Aker Solutions er opp 1,3 prosent til 42,84 kroner.

Norske Skog

12 dager har gått uten at det er blitt meldt om noen fremgang i prosessen med å melde oppbud i Norske Skog, skriver DN.

Selskapets største aksjonær og styreleder, Christen Sveaas, ønsker ikke å svare i detalj på hva selskapet og styret arbeider med. Men han slår fast at det fortsatt jobbes med å lete etter en løsning som kan redde det børsnoterte konsernet fra konkurs.

Gjermund Hagesæter, som representerte Fremskrittspartiet på Stortinget fra 2001 til 2017, gambler på oppgang for Norske Skog-aksjen, skriver DN. 

- Grunnen til at jeg har kjøpt aksjer er fordi jeg tror det er større sannsynlighet for at aksjen dobler seg, enn at den går i null, sier han.

Norske Skog topper dagens foreløpige vinnerliste etter en oppgang på 24,78 prosent til 31 øre. 

Magseis

Havbunnseismikkselskapet Magseis har, sammen med sin partner BGP, blitt tildelt en en forlengelse av den pågående kontrakten med BGP Arabia og Saudi Aramco for å innhente ytterligere havbunns-seismikkdata i Rødehavet.

Aksjen steg 5 prosent i åpningshandelen, men er nå ned 1,67 prosent til 18,70 kroner. 

African Petroleum

African Petroleum Corporation Limited (APCL) har ifølge en børsmelding signert avtaler om forlengelse med petroleumsdirektoratet i Sierra Leone. Det dreier seg om lisensene SL-03 og SL-4A-10.

Den andre forlengelsesperioden utløper 23. april 2019 for SL-03-lisensen og 17. september 2019 for SL-4A-10.

Aksjen stiger 7,97 prosent til 1,49 kroner. 

PGS og Hydro

Ifølge Reuters har UBS oppgradert PGS fra nøytral til kjøp. Kursmålet er imidlertid kuttet fra 20 til 18 kroner.

Oppgraderingen sender PGS opp 7,21 prosent til 13,83 kroner. 

DNB Markets har valgt å nedgradere anbefalingen på Norsk Hydro-aksjen til selg fra hold, fremgår det av en oppdatering gjengitt av TDN Finans.

Kursmålet nedjusteres til 50 kroner fra tidligere 65 kroner, opplyses det.

Hydro faler 2,39 prosent til 55,05 kroner. 

Songa Offshore 

Songa Offshore er ned 1,21 prosent til 61,25 kroner. Det skjer etter at selskapet har sendt ut en flåteoppdatering for november.

Songa Equinox, Songa Encourage og Songa Enabler oppnådde en oppetid på 100 prosent. Inntjeningseffektiviteten lå mellom 96 og 99 prosent.