Børs og finans

- Nå gjelder det å holde kjeft

SR-Bank frykter kronekursen kan gjøre et realt byks dersom utenlandske investorer får høre om den rekordhøye optimisme blant bedriftene på Sør-Vestlandet.

Kyrre M. Knudsen - Foto: Finansavisen

Kyrre M. Knudsen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
5. januar 2018 - 08.56

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR Bank har presenterer tidenes mest positive konjunkturrapport for oljebeltet fra Agder til Hordaland, ifølge DN.

Rapporten viser ifølge avisen at seks av ti bedrifter i regionen venter vekst. For de oljerelaterte bedriftene er optimismen enda større; der venter syv av ti vekst og to av tre planlegger å ansette flere folk i år. Banken anslår nå at det kan bli skapt 10.000 nye jobber i regionen i 2018.

Den svake kronekursen er en vesentlig årsak til at næringslivet er blitt betydelig mer konkurransedyktig.

- Det er selvfølgelig ikke den eneste forklaringen. Kraftige kostnadskutt særlig i oljerelaterte bedrifter spiller også inn. Men kronekursen er blitt 25 prosent svakere mot de mest sentrale valutaene på tre-fire år. Det vil si at alt er blitt 25 prosent billigere i Norge. Sist gang euroen var i ti kroner var under finanskrisen i 2008. Men dette kan snu veldig raskt, og da vil det slå rett inn på topplinjen hos de norske bedriftene, sier Knudsen til DN.

- Du er redd utenlandske investorer skal kaste seg over den norske kronen nå?

- Ja. Så nå gjelder det å holde kjeft, sier han til avisen og smiler.