Børs og finans

Sterk start på krone-året

Den norske kronen har styrket seg sammenhengende i to uker. Traderne er posisjonert for fortsatt styrking av kronen, ifølge CMC-strateg Henrik Sommerfelt.

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
7. januar 2018 - 10.56

Etter en turbulent høst med kraftig svekkelse, har den norske kronen fortsatt oppgangen som startet i romjulen.

«Det kan særlig krone-tradere glede seg over, ettersom en overvekt av kundene til CMC Markets før jul var posisjonert for en styrking av kronen. Siden har kronekursen styrket seg betydelig mot både dollar og euro», skriver CMC-strateg Henrik Sommerfelt i fersk kommentar.

«Også den svenske kronen har styrket seg etter en svak utvikling uten noen god forklaring gjennom fjoråret», fortsetter han.

Svekkelse

Kronekursveksten har kommet samtidig som utenlandske banker har økt eksponeringen mot de skandinaviske valutaene. Valutahandelsstatistikken som Norges Bank publiserte denne uken viser betydelig nettokjøp i romjulen.

«Ved stengetid fredag kostet dollaren 8,05 norske kroner og euroen 9,68 kroner, som representerer en svekkelse relativt mot kronen på henholdsvis 3,7 prosent og to prosent de siste par ukene. Også pundet har svekket seg med over to prosent og falt til 10,92 kroner i fredagens handel», skriver Sommerfelt.

Slår til igjen

En del av forvirringen som har preget krone-investorene de siste månedene skyldes ifølge Sommerfelt at de «tradisjonelle» krone-driverne har vært positive, uten at det har bidratt til å løfte kroneverdien.

«Den falt snarere videre gjennom fjoråret til nivåer som med normale impulser ville varslet krisetilstand i økonomien. Selv sentralbankene har hatt problemer med å forklare situasjonen, og prognosene deres for kroneverdien har slått feil. Økonomer i utlandet har fryktet boligpriskollaps med påfølgende utfordringer for norsk økonomi».

«Nå ser det imidlertid ut til at de kjente indikatorene sammenfaller med prisbildet. Endelig stemmer kartet med terrenget, som gjør det lettere for tradere å navigere», skriver strategen.

Godt nytt

Det har ifølge Sommerfelt kommet inn noen positive nyheter rundt nyttår som har skapt ny interesse for kronen.

«En faktor er boligmarkedet. Utviklingen gjennom fjoråret var svak og prisene falt også i desember. Nå venter økonomene at prisfallet flater ut. Får vi en myk landing i boligmarkedet, vil det gi mindre bekymring for nordmenns gjeldsbeholdning og at bolignedturen skal spre seg til resten av økonomien».

«En annen faktor er naturligvis oljepris, som er opp hele 8,5 prosent den siste måneden, til rundt 68 dollar. Nå ser det ut til at prisen smitter over på leverandørindustrien, som rapporterer om økt optimisme og aktivitet», skriver strategen.

Valutakryssene euro/dollar, euro/pund og pund dollar er de mest omsatte hos CMC. Nå ventes imidlertid at dollar/krone-krysset får økt oppmerksomhet fra tradere fremover.

Kommende uke er det knyttet spenning til hvorvidt offentliggjøringen av prisvekst i eurosonen, industriproduksjonen i USA, rentebeslutningen i Canada og aktivitetsindikatorer i Kina gir prisendringer i markedene.