Børs og finans

Wärtsilä inngår milliardkontrakt med Teekay

Samarbeidet skal bidra til mer miljøvennlige bøyelastere som også er mer økonomiske. 

Illustrasjon: Wärtsilä.

Illustrasjon: Wärtsilä.

Artikkel av: Are  Strandli
9. januar 2018 - 12.27

Teekay, verdens største leverandør av skytteltankertjenester, har sammen med Wärtsila utviklet et nytt konsept for skytteltankere som skal tilby et helt nytt nivå av miljøvennlige og økonomiske løsninger for slike fartøy, fremgår det av en pressemelding tirsdag.

Rederiet har bestilt fire slike bøyelastere – med opsjon på ytterligere to  - hos Samsung Heavy Industries i Sør-Korea.

Fartøyene vil være utrustet med et meget bredt spekter av Wärtsiläs siste teknologiske innovasjoner, som alle er helt sentrale for konseptets samlede forbedringer, opplyses det.

Kontraktene med Wärtsilä ble inngått i desember 2017 og januar 2018 og har en samlet verdi på over 110 millioner euro, tilsvarende i underkant av 1,1 milliarder kroner.

Det nye skipskonseptet ventes redusere de årlige utslippene av CO2-ekvivalenter med over 40 prosent sammenlignet med tradisjonelle bøyelastere.

Skipene benytter seg av LNG som hoveddrivstoff, men kan også kjøre på en blanding av LNG og VOC - gassen som fordamper fra oljetankene under lasting.

Utslippene av nitrogenoksider (NOx) fra eksosen til motorene, reduseres med mer enn 80 prosent.

– Sammen med Teekay har vi utviklet et konsept som tar skytteltankersektoren inn i en ny æra. Konseptet er nok en bekreftelse på Wärtsiläs evne til å omforme shippingnæringen gjennom å utvikle og ta i bruk den aller siste teknologien. Disse skipene vil ha enorm operativ fleksibilitet, med uovertruffen manøvrerbarhet. De vil oppnå det som alle operatører strever etter i dag, nemlig optimal økonomisk og miljømessig ytelse, sier Roger Holm, President, Wärtsilä Marine Solutions.

– Dette nye skytteltankerdesignet vil sette nye standarder både for drivstofforbruk og CO2-utslipp, slår Terje Rusdal, prosjektleder i Teekay, fast.