Børs og finans

Én aksje var stort lyspunkt på mørkerød børs

Bredt fall, men flott soloppgang, preget Oslo Børs fredag.

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Artikkel av: Øystein Byberg
9. februar 2018 - 16.31

Det gikk som det måtte gå på Oslo Børs dagen etter det kraftige børsfallet i USA, hvor nøkkelindeksen stupte rundt fire prosent. Men fallet ble ikke så brutalt her hjemme, selv om hovedindeksen løpet av ettermiddagen var ned inntil 2,2 prosent. Sluttnoteringen lyder på 787,54, noe som tilsvarer et fall på 1,2 prosent.

Det er først og fremst frykten for renteoppgang som preger markedene. Oslo Børs rammes også av fallende oljepris.

Fredagens omsetning var på 6,1milliarder kroner.

Inkludert dagens nedgang har Oslo Børs falt 3,3 prosent så langt i år. Det siste året har børsen steget rundt 13 prosent.

Oljen videre ned

Oljeprisene faller for sjette dag på rad.

Brent april-olje er ned 1,4 prosent til 63,90 dollar fatet, mens WTI-oljen er på full fart mot 60 dollar. Siste notering er 60,28 dollar fatet.

OPEC-medlem Iran annonserte ifølge Reuters torsdag planer om å øke produksjonen med minst 700.000 fat per dag i løpet av de fire neste årene.

Onsdag varslet USAs energimyndigheter at oljeproduksjonen i USA steg til rekordhøye 10,25 millioner fat per dag i forrige uke.

Les også: - OPEC spiller russisk rulett

USA har dermed passert Saudi-Arabia.

På toppen av frykten for nivåene på verdens oljelagre, kommer en kraftig korreksjon på verdens børser.

Oljeaksjer tynget

På Oslo Børs falt Statoil 2,1 prosent til 172,65 kroner.

Ellers falt Aker BP 3,2 prosent til 199,10 kroner, mens DNO fortsatte den negative trenden fra i går. Sluttnoteringen lyder på 8,86 kroner, ned 2,6 prosent.

Fred. Olsen Energy

I rigg overrasket Fred. Olsen Energy litt positivt med sine kvartalstall, i tillegg til den positive kontraktsnyheten som kom torsdag kveld.

Fred. Olsen Energy er i samtaler med kreditorene om sin finansielle posisjon og waiveren som går ut 30. juni 2018.

Finansdirektør Hjalmar Krogseth Moe opplyste ifølge TDN Direkt om dette i forbindelse med dagens kvartalspresentasjon.

Aksjen steg 1,5 prosent til 20,36 kroner.

REC var solstrålen

REC Silicon var dagens solstråle, og steg hele 9,1 prosent til 1,07 kroner etter å ha klart seg bedre enn fryktet i 4. kvartal. Ingen aksjer gjorde det bedre.

Selskapet meldte om et resultat etter skatt på minus 153,1 millioner dollar i 4. kvartal 2017, mot pluss 34,6 millioner dollar i samme periode året før.

REC Silicon vurderer å hente inn rundt 100 millioner dollar i det norske markedet for å møte selskapets gjeldsforpliktelser, eller selge sin silangass-fabrikk i Butte.

Ifølge Kepler Cheuvreaux kommer oppgangen av solide resultater for kvartalet samt at selskapet var tydelig på at de ikke vil hente inn penger ved å utstede flere aksjer.

- Det var et solid kvartal rent operasjonelt, der selskapet har fått mye ut av relativt dårlige forutsetninger. Handelskrigen mellom USA og Kina har skapt utfordringer, men selskapet fått ned kostnadene tross lavere produksjon, og vunnet frem i nye markeder, sier Analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreaux, ifølge TDN Direkt.

Multiconsult falt på resultatvarsel

Multiconsult venter å rapportere et lite, negativt driftsresultat (EBIT) for 4. kvartal 2017.

Hovedgrunnen oppgis til utfordrende prosjektgjennomføring i Stor-Oslo og Regions Norway,

Selskapet tar netto nedskrivninger på rundt 20 millioner kroner i kvartalet, og disse er tilknyttet mange individuelle prosjekter.

Aksjen endte ned 5,4 prosent til 63,40 kroner.

Interoil oppdaterte markedet

Interoil Exploration & Production ASA meldte om en gjennomsnittlig olje- og gassproduksjon på 2.139 fat oljeekvivalenter pr dag fra Colombia i januar 2018. Det er ned fra 2.204 fat oljeekvivalenter pr dag i desember.

Aksjen steg 5,9 prosent til 2,77 kroner.

Oceanteam

Oceanteam har blitt tildelt en ny kontrakt for konstruksjonsskipet «Southern Ocean» med en fast periode på 30 dager, opplyses det i en melding.

Bergen tingrett har bestemt at det blir granskning i børsnoterte Oceanteam. Ifølge DN har minoritetsaksjonær Roger Nymo, som sitter på ti aksjer, fått gjennomslag.

Fem år med nærstående transaksjoner mellom Oceanteam og far og sønn som har styrt selskapet i ti år, Hessel og Haico Halbesma, skal granskes.

Oceanteam steg 6,6 prosent til 1,55 kroner.