Børs og finans

Fare for trendbrudd på Oslo Børs

Den stigende trenden holdt i første omgang, men faren for et trendbrudd er ikke over enda.

Analytiker fortviler over børsfall - Foto: AP

Analytiker fortviler over børsfall - Foto: AP

Artikkel av: Stein Ove Haugen
8. februar 2018 - 12.47

Korreksjonen denne uken har utfordret den stigende hovedtrenden i hovedindeksen på Oslo Børs.

Fallet kom ikke direkte overraskende. Mange har ventet på det lenge og de siste søndagene har vi blant annet gjort oppmerksom på den fallende tendensen i toppen av RSI-chartet. Selv om det er vanskelig å si akkurat når det skjer gir lavere topper over tid ofte signaler om at det kan komme en korreksjon.

Intradag dykket hovedindeksen også under bunnlinjen i den stigende hovedtrenden, men sluttet over. Puhhh. Hovdindeksen må imidlertid bryte tilbake over 800-nivået på stigende omsetning, for å redusere faren for videre fall og trendbrudd.

I tillegg er det par andre ting som må skje også.

Usikkert

Usikkerheten ligger nå i utviklingen i RSI-chartet. Den fallende trendlinjen i toppen av chartet signaliserer et press på stigningstakten. Den stigende trenden er i tillegg brutt, noe som ofte er et signal om at også en stigende trend i hovedchartet kan stå i fare for å bli brutt.

RSI har heller ikke klart å karre seg over 50-nivået igjen. Det signaliserer fremdeles avtagende stigningstakt og kanskje en ny og snarlig testing av den stigende trenden. 

Den stigende trenden i RSI chartet signaliserte at korreksjoner kunne benyttes til å kjøpe, og at neste bunn ville bli høyere enn den forrige. Nå er også det «sikkerhetsnettet» borte.

Det betyr også at man sterkt bør vurdere å endre strategi fra å kjøpe på korreksjoner ned til å selge og sikre gevinst på eventuelle rekyler opp.

På vei inn i et nedadgående marked?

Håpet man da kan klore seg fast til er at RSI ble så oversolgt i begynnelsen av denne uken at bunnen allerede er passert, og at RSI snart etablerer en ny positiv undertone. Det har skjedd før, men det kan også ta tid.

Hvis det ikke skjer, og hovedindeksen faller under 780-nivået igjen, kan det være starten på et nedadgående aksjemarked - som kan vare en stund.