Børs og finans

Fem grunner til ukens børsfall

Henrik Sommerfelt i CMC Markets lister opp fem grunner til ukens børsfall.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
11. februar 2018 - 11.15

«Da Dow Jones fredag den 26. januar nådde 26.616, var det den 11. all time high noteringen i januar. Da hadde børsen steget uten reelle korreksjoner siden finanskrisen i 2008. Slikt blir det børsfall av», skriver Henrik Sommerfelt i CMC Markets i en kommentar.

Fem grunner

Fredag denne uken lå Dow Jones 10,5 prosent lavere enn toppnoteringen og optimismen ble erstattet med frykt. Her er Sommerfelts fem årsaker til at børsfesten tilsynelatende tok slutt:

1. Forventing om økte renter

Den 10-årige amerikanske statsobligasjonsrenten har steget med over 40 punker siden nyttår, blant annet som følge av Feds varsel om å reversere de kvantitative programmene som har stimulert økonomien siden finanskrisen. Kjøp av obligasjoner er et av de vanligste alternativene til aksjeinvesteringer, og obligasjonsrenten fungerer derfor som aksjeinvesteringens avkastningskrav.

Når obligasjonsrenten går opp økes insentivet for salg av aksjer og kjøp av rentepapirer. Økte lange renter er også et frempek om at bedriftenes finansieringskostnad vil øke. Dette går direkte ut over bedriftenes lønnsomhet, mulighet for reinvesteringer og vekst.

2. Høyt priset marked

Regel nummer én når man investerer i aksjer er: «kjøp billig og selg dyrt». Å identifisere dyre aksjer er imidlertid lettere sagt enn gjort og mange investorer bruker derfor objektive mål for å identifisere overprising i markedet.

En av de vanligste målene er den såkalte Shiller P/E ratioen, som er et uttrykk for forholdstallet mellom aksjens pris og inntjening. Denne størrelsen var i starten av uken på 32, og indikerte dermed det høyest prisede markedet noen sinne, med unntak av under dotcom-boblen.

3. Større usikkerhet

Den beste indikatoren på frykten i et marked er volatiliteten, altså hvor mye markedet svinger. Denne måles gjennom volatilitetsindeksen VIX og har ligget stabilt lavt de siste årene. Siden 26. januar har imidlertid indeksen steget med nesten 400 prosent og viser at markedet denne uken har vært langt mer nervøst enn for en måned siden.

I et nervøst marked er investorene svært sensitive og nye oppløsninger gir derfor store utslag.

Tradere hos CMC markets følger volatilitetsindeksen tett og har den siste uken posisjonert seg for bevegelser indeksen. De aller fleste tror VIXen ligger på et unormalt høyt nivå og vil synke fremover.

4. Inflasjonsfrykt

Da tallene for Non farm payrolls i forrige uke viste en økning på 200.000 arbeidsplasser i januar fikk det inflasjonsfrykten til å stige i USA. Årsaken er at den generelle kjøpekraften i befolkningen øker når flere er i arbeid og økt kjøpekraft medfører økte konsumpriser (inflasjon).

Dersom USA opplever sterk inflasjon vil det gi Fed insentiver om å heve rentenivået, noe som er negativt for aksjemarkedet.

5. Sentiment

Den eventyrlige internasjonale børsveksten de siste årene kan, hver fall delvis, forklares med et positivt momentum. Markedsprisene drives av mennesker, og mennesker påvirkes av hverandre. Børsene kan derfor stupe, på tross av fundamentale økonomiske forhold, dersom sentimentet i markedet er negativt.

Over ni år uten børsnedgang har skapt korreksjonsforventinger som kan ha fungert selvforsterkende på de første tegnene til nedgang.

Kundene hos CMC markets kan ved CFD-handel posisjonere seg for både oppgang og nedgang i det amerikanske aksjemarkedet, og de venter spente på kommende ukes tall for inflasjon i USA. Enn så lenge er de posisjonert ca. 50/50 long og short i Dow Jones indeksen.