Børs og finans

Ferd klar for å kjøpe mer

- Vi har evne til å sitte gjennom nedturer og kan eie lenge når det går br, sier Johan H. Andresen.

Johan H. Andresen - Foto: Finansavisen

Johan H. Andresen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Eline Hvamstad
17. februar 2018 - 08.30

Selv om børsen har vært urolig i 2018, er Ferd åpen for å gjøre nye kjøp, skriver DN.

Ifølge avisen solgte Ferd eiendom for rundt 800 millioner kroner i fjor og er ferdig med å selge unna.

– I historisk perspektiv er bedriftene priset dyrt, men vi har gjort flere gode investeringer det siste året. Vi har lykkes med å bedre driften i selskapene og skape verdier uavhengig av hvordan markedet går, sier investeringsdirektør Tom Erik Myrland til DN. Han har blant annet ansvar for eiendom og børsnoterte aksjer.

Konsernsjef i Ferd, Morten Borge sier det har vært vellykket å samarbeide med andre familier: Oljeserviceselskapet Aibel eies sammen med Ratos i Sverige, som igjen er eid av investorfamilien Söderberg. To børsnoterte selskaper i Danmark eies med familien bak Lego, Kirk Kristensen.

– Vår filosofi gjør at vi får en unik dialog med familier og gründere, sier han til avisen.

I intervjuet kommer det frem at Ferd gjør mye av det samme som oppkjøpsselskap, men på egen hånd – og står helt fritt til å eie så lenge de ønsker. Swix har for eksempel vært i familiens eie siden 1978.

– Det er kanskje noe av ulempen at oppkjøpsfond har en begynnelse og en slutt: Det betyr at de kjøper selskaper når de ikke burde kjøpt og selger når de ikke burde solgt, sier Johan H. Andresen til DN.

– Vi forsøker å unngå kortsiktig optimalisering. Vi har evne til å sitte gjennom nedturer og kan eie lenge når det går bra. Vi kan være utålmodige veldig lenge, legger han til.