Børs og finans

Kraftig børsfall i Oslo - frykten tar overhånd

I dag er frykten større enn grådigheten på Oslo Børs.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Øystein Byberg
6. februar 2018 - 12.53

Det er en blodrød tirsdag på Oslo Børs i kjølvannet av det stygge fallet i USA mandag kveld, hvor Dow Jones stupte 4,6 prosent. I Tokyo stupte Nikkei 4,7 prosent i morges.

Hovedindeksen faller 2,7 prosent til 781.60, etter å ha vært helt nede i 770,76 i åpningshandelen, noe som tilsvarte ras på ikke mindre enn 4,0 prosent.

Omsetningen er på relativt høye 3,3 milliarder kroner.

- Kaotisk dag i USA

- Det ble en svært kaotisk dag på Wall Street i går som endte blodrødt. Jeg skal ikke prøve å gi noen smarte forklaringer på det som nå skjer, utover at frykten har tatt overhånd. Vix-indeksen, eller fryktindeksen på folkemunne, har steget kraftig. Det var ingen nyheter eller nøkkeltall i løpet av gårsdagen som kan forklare de utslagene vi så, slår sjeføkonom Kjetil Olsen fast i tirsdagens morgenrapport fra Nordea.

Vix hopper hele 116 prosent til 37,32. Så høy har ikke Vix-indeksen vært siden 2011.

- Renteoppgang ryster børsene

Kredittanalytiker Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets har ventet på renteoppgangen som nå ryster børsene. Dessverre er dette bare begynnelsen.

- Et nivå på mellom 3,5 og 4,0 prosent (for den amerikanske tiårsrenten, red. anm.) vil være et nivå som aksjemarkedet anser som skummelt, sier Ringholm til Finansavisen.

Pål Ringholm er tirsdagens gjest i økonominyhetene på HegnarTV. Sendingen starter klokken 15.30.

Oljeprisen faller

Oljeprisen faller videre i kjølvannet av det kraftige børsfallet globalt.

Brent-oljen er ned 0,7 prosent til 67,13 dollar fatet, mens den amerikanske WTI-oljen faller 0,6 prosent til 63,74 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 67,91 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Råvarer generelt har fulgt etter nedgangen i aksjemarkedene, og betydelig økning i volatilitet i markedene fører til økt risikoaversjon.

- Det seneste nedsalget av olje er resultat av at aksjer rammer det bredere risikosentimentet, sier analysesjef Li Li i ICIS China til Dow Jones Newswires.

Statoil

Statoil og Statkraft har ferdigstilt sin kunngjorte transaksjon. Med Statkraft-transaksjonen øker Statoil sin andel i havvindutbyggingen på Doggerbank med ytterligere 12,5 prosent, til 37,5 prosent.

DNB Markets oppjusterer kursmålet på Statoil-aksjen til 193 kroner fra tidligere 178 og fastholder kjøpsanbefalingen.

«Vi hever kursmålet vårt på grunn av innvannende anskaffelser, fortsatt positiv kostnadsutvikling og høyere enn ventet fri kontantstrømgenerering i 2017», skriver meglerhuset.

Indekstunge Statoil nøyer seg med et kursfall på 1,6 prosent til 174,90 kroner og bidrar dermed til å bremse kursfallet.

Norwegian

Norwegians trafikktall for januar viser at Kjos & co fraktet 2.333.932 passasjerer i januar, 223 356 flere enn samme måned i fjor.Det er en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser selskapets ferske trafikktall.

Fyllingsgraden, den såkalte kabinfaktoren var på 82 prosent, ned fra 83 prosent.  Inntekten per passasjerkilometer (yielden) var ned 1,0 prosent til 32 øre.

- Vi er godt fornøyd med at trafikkveksten fortsetter i januar, en måned som tradisjonelt er preget av lavere etterspørsel. Den globale ekspansjonen fortsetter, og det er flygningene mellom Europa og USA som bidrar sterkest til veksten. I likhet med tidligere år, flyr også Norwegian mellom storbyer på den amerikanske østkysten og de fransk-karibiske øyene Martinique og Guadeloupe. Dermed oppnår vi en bedre flåteutnyttelse i lavsesong i Europa, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian.

Norwegian faller 10 prosent til 207 kroner.

Renteoppgang og høy gjeld er ingen god kombinasjon.

Evry

Evry melder om et resultat etter skatt på 138 millioner kroner i 4. kvartal 2017, mot 37 millioner kroner i samme periode året før.

Landkreditt Bank inngår en ny avtale med EVRY om leveranse av bankløsninger.

Avtalen løper over fem år og er på 150 millioner kroner.

Aksjen faller 5,7 prosent til 29 kroner.

Prosafe

Prosafe melder om et resultat etter skatt på 4,9 millioner kroner i 4. kvartal 2017, mot minus 32,7 millioner kroner i samme periode året før.

Aksjen er ned 4,1 prosent til 10,40 kroner.

Gaming Innovation Group

Gaming Innovation Group (GiG) går inn i det regulerte amerikanske markedet gjennom partnerskap med Hard Rock Internatinal (HRI), går det frem av en børsmelding mandag.

Den første kontraktsperioden er på fem år, og lansering ventes i løpet av 2018.

Aksjen stiger 3,2 prosent til 5,41 kroner.

De svakeste aksjene

Seks aksjer faller mer enn 10 prosent. Foruten Norwegian er det Aega (- 12,6 prosent), Element (- 12,1 prosent), Team Tankers (- 11,6 prosent), I.M Skaugen (- 10,2 prosent) og RomReal (- 10,2 prosent).

Tunge aksjer som DNB og Norsk Hydro er ned rundt 3,5 prosent.

Bare én vinner blant topp 25

Bare én av de 25 mest omsatte aksjene stiger i verdi. Det er Thin Film, som er opp 1,2 prosent. SAS og Kongsberg Gruppen løftes 1,5 og 0,3 prosent. Ellers er det mest småaksjer som stiger.