Børs og finans

Analysesjef: Slik åpner Oslo Børs

Netfonds Banks analysesjef Roger Berntsen har tatt frem glasskulen før børsåpning.

Roger Berntsen - Foto: Finansavisen

Roger Berntsen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Øystein Byberg
8. mars 2018 - 08.21

Netfonds Banks analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner flatt i dag, eller innenfor intervallet 0,2 og minus 0,1 prosent.

«De asiatiske børsene endte opp i natt, godt hjulpet av stigende aksjekurser på Wall Street onsdag kveld. Når det er sagt, råvareprisene, med oljen i spissen, har svekket seg fra gårsdagens nivåer. Det er naturlig å anta at dette vil legge en liten demper på Oslo Børs i åpningsminuttene, gitt at Oslo Børs er svært oljeavhengig (oljerelaterte aksjer vekter hele 30 prosent i OBX-indeksen). Mange investorer venter nå på den europeiske sentralbanken, ECB, som avholder rentemøte senere i dag. Det ventes for øvrig ingen vesentlig strategiendring fra ECB på dette møtet. Som nevnt tidligere, er det naturlig at oljerelaterte aksjer vil gjøre det svakest i åpningen», skriver Berntsen.

Asia

Asia-børsene slår tilbake torsdag og henter inn noe av nedturen fra i går. Nikkei-indeksen i Tokyo er opp 0,5 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er opp 0,4 prosent.

Shanghai Composite stiger 0,5 prosent, mens Hang Seng i Hong Kong klatrer 1,7 prosent

Kospi stiger 1,3 prosent. Straits Times i Singapore står i pluss 0,7 prosent.

Olje

Utover onsdag ettermiddag falt oljeprisen som følge av oppgang i oljelagrene i USA og fortsatt økt amerikansk oljeproduksjon. 

Statistikk fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy viste at lagrene steg med 2,4 millioner fat til 425,9 millioner fat i uken. Ifølge Reuters-konsensus var det derimot ventet at lagrene ville stige med 2,7 millioner fat.

Torsdag morgen er Brent-oljen ned 0,3 prosent til 64,40 dollar fatet, mens WTI-oljen omsettes for 61,23 dollar fatet etter en oppgang på 0,1 prosent. 

USA

Onsdagen på New York-børsene ble preget av at Donald Trumps økonomiske rådgiver Gary Cohn hoppet av.

Cohn skal være en sterk motstander av Trump-tollen og hans avgang ble tolket som et dårlig tegn og økt fare for en handleskrig, med hevnaksjoner fra USAs handelspartnere.

På det meste var Dow Jones ned 350 poeng, men etter antagelser om at tollutspillet kan være et forhandlingskort, til bruk i forhandlinger om en nye frihandlesavtaler, ble investorene litt beroliget.

Samtidig kom det tall som viste at det ble skapt langt flere arbeidsplasser i privat sektor enn ventet i februar, mens de fleste tilsynelatende bare trakk på skuldrene av handelsunderskuddet.

Dow Jones falt 0,33 prosent til 24.801,36 og 19 av de 30 aksjene som inngår i indeksen falt, mens S&P 500 falt marginale 0,05 prosent til 2.726,80.

Nasdaq steg for 4. dag på rad og endte opp 0,33 prosent til 7.396,65.

Slik gikk det med de norske aksjene i USA og Canada

Oslo Børs

Hovedindeksen endte på 811,89 onsdag, ned 0,59 prosent.

Det ble omsatt aksjer for 4,3 milliarder kroner.

Dette skjer i dag

Etter at resultatrushet for fjerde kvartal er over, er det makro som stort sett er å spore i finanskalenderen. I dag er følgende nøkkelbegivenheter verdt å merke seg:

Makro

  • Japan, BNP endelig, 4.kv
  • Tyskland, Industriordre, januar, 08:00
  • Norge, Økonomiske utsyn over året 2017 og utsikter fremover, 09:45
  • EMU, Rentebeslutning, pressekonferanse 14:30, 13:45
  • USA, Førstegangssøkende ledighetstrygd, 14:30

Annet

  • USA, DOE, ukentlige gasslagertall, 16:30
  • North Atlantic Seafood Forum, Bergen