Børs og finans

Handelsbanken: - En av de største risikofaktorene

På søndag får vi ifølge Handelsbanken Capital Markets det som kan trekkes frem som en av de største risikofaktorene for europeisk økonomi.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
2. mars 2018 - 09.00

«På søndag får vi det som ofte trekkes frem som en av de største risikofaktorene for europeisk økonomi i år, nemlig det italienske parlamentsvalget», skriver Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten.

Sett stort på det, kan de ulike partiene deles inn i tre:

  1. Det demokratiske partiet og noen småpartier
  2. Femstjernersbevegelsen
  3. Sentrum-høyre koalisjonen bestående av blant annet Berlusconis Forza Italia. Sistnevnte har blitt enige om en felles styringsplattform som blant annet inkluderer større skattekutt.

Det demokratiske partiet har hatt regjeringsmakten sammen med en del mindre partier siden 2013. Femstjernersbevegelsen har en del til felles med sentrum-høyre i at de ønsker skattekutt og begrensninger på innvandring.

De har også tidligere uttrykt skepsis til hele det europeiske prosjektet inkludert euroen, men har tonet ned denne retorikken i det siste.

Uoversiktlig

«Ikke overraskende ved et italiensk valg, er situasjonen uoversiktlig. Ingen av de tre blokkene ligger an til flertall ved de siste meningsmålingene. Selv om sentrum-høyre ser ut til å ha et forsprang på de to andre grupperingene, er også de et godt stykke unna flertall. Det ligger dermed an til en periode med forhandlinger etter valget der det endelige utfallet er usikkert», heter det i rapporten.

En kan ifølge Handelsbanken Capital Markets tenke seg koalisjoner i flere retninger selv om Femstjernersbevegelsen så langt har satt foten ned for snakk om koalisjoner med deres involvering.

«Det kan imidlertid tenke seg at de endrer synspunkt etter valget. Et ikke usannsynlig utfall er at det ikke lykkes å komme til enighet om en større koalisjon med flertall, og at det derfor må utstedes nyvalg.»

«Det er imidlertid ikke sikkert at usikkerhet etter valget vil være så skadelig for italiensk økonomi. For det første er italienerne vant til politisk ustabilitet, og for det andre har tilsvarende episoder i Nederland og Tyskland vist at det ikke trenger å være spesielt negativt», skriver økonomene i Handelsbanken Capital Markets.

Med knusende ro

Markedene synes ifølge økonomene å ta situasjonen i Italia med knusende ro.

«Det er ingen grunn til å vente en regjering som vil gå for utmeldelse av verken EU eller euroen».

Det kanskje beste målet for markedets uro rundt situasjonen i Italia, er ifølge Handelsbanken Capital Markets spreaden mellom italienske og tyske statsrenter.

«Siden det franske valget i fjor vår, har avstanden mellom den italienske og tyske statsrenten falt jevnt og trutt. Vi har heller ikke sett en vesentlig oppgang i år ettersom valget har trukket nærmere i tid, heller det motsatte», heter det fra økonomene.