Eiendom

Kan lempe på boliglånskravene i Oslo

Finanstilsynet vil endre utlånskravene for boliglån.

Siv Jensen - Foto: NTB Scanpix

Siv Jensen - Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
1. mars 2018 - 08.34

Finanstilsynet ber finansminister Siv Jensen om å droppe de kontroversielle boliglånskravene for Oslo-markedet, og heller stramme litt inn for landet som helhet. Det fremkommer i forslaget til ny boliglånsforskrift oversendt til Finansdepartementet onsdag, ifølge DN.

Tilsynet ber ifølge avisen om at de spesielle kravene for lån i Oslo ikke videreføres. I dag må en ha minst 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i hovedstaden.

Det vil også gi bankene færre muligheter til å gi unntak fra lånekravene utenfor Oslo. I dag kan banker gi åtte prosent av kundene unntak fra alle de strengeste lånekravene i hovedstaden. Nå vil Finanstilsynet redusere denne kvoten for resten av landet fra ti til åtte prosent, skriver DN.

Hovedkravet om at man maksimalt får låne fem ganger inntekt videreføres, foreslår Finanstilsynet.

- Finanstilsynets analyse tyder på at innstramningen i boliglånsforskriften i fjor har hatt en effekt på bankenes utlånspraksis. Nå skal vi nøye vurdere forslagene fra Finanstilsynet og eventuelle høringsinnspill, sier finansministeren til avisen.