Børs og finans

Nedgang i detaljhandelen

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er her. Økonomene hadde på forhånd spådd helt motsatt utvikling enn det fasiten viser.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Credit: NTB scanpix

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Credit: NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
28. mars 2018 - 08.00

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 0,6 prosent fra januar til februar i år, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dette skjer etter en nedgang på 0,3 prosent fra desember i fjor til januar i år.

Detaljhandelen for februar var ifølge Reuters ventet opp 0,7 prosent.

Dagligvarer ned

Butikker med salg av dagligvarer bidro ifølge SSB spesielt til nedgangen i omsetningsvolumet fra januar til februar i år. Butikkhandel med tekstil- og utstyrsvarer hadde også litt nedgang i denne perioden.

Butikkhandel med sportsutstyr og klær hadde derimot en økning i omsetningsvolumet fra januar til februar.

Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 2,4 prosent i perioden desember 2017 - februar 2018 sammenlignet med samme periode ett år tidligere.

Nordeas spådom

Nordea Markets og Erik Bruce regnet med en korreksjon opp igjen nå i februar på 0,8 prosent.

«Detaljhandelsindeksen er volatil og etter en veldig sterk november falt indeksen noe både i desember og januar. Vi regner med en korreksjon opp igjen nå i februar på 0,8 prosent m/m.

«Det betyr at trenden fortsatt peker bra oppover. Norges Bank har ikke egne anslag på detaljhandelen, men en korreksjon opp er bra i tråd med bankens syn på samlet privat forbruk», skrev Bruce i en rapport tidligere i uken.