Børs og finans

Sjeføkonom: Det blir torsdagens soleklare høydepunkt

Kjersti Haugland. Foto: Are Haram - Finansavisen.

Kjersti Haugland. Foto: Are Haram - Finansavisen.

Artikkel av: Stian Jacobsen
8. mars 2018 - 08.45

- Det soleklare høydepunktet på dagens nøkkeltallskalender er rentemøtet i ECB, slår sjeføkonom Kjersti Haugland fast i torsdagens rapport fra DNB Markets.

Ingen forventer at politikken skal endres, men hun mener det hersker stor usikkerhet om ordlyden i pressemeldingen.

- Referatet fra forrige møte i januar bekreftet at medlemmene i rådet forventet å «ta en ny kikk på» («revisit») fremtidsguidingen «tidlig i år». Siden den gang har de økonomiske nøkkeltallene vært gode, og vi har fått nyheter om et betydelig oppsving i lønnsveksten i tysk metallindustri. Begge deler gir forventing om at inflasjonen vil ta seg opp framover, skriver Haugland.

 I sum holder hun en knapp på at ECB vil driste seg til å fjerne nedsideskjevheten i kommunikasjonen, det vil si fjerne delen av pressemeldingen som peker på muligheten for en økning i eller forlengelse av verdipapirkjøpsprogrammet APP.

- En slik justering vil etter vårt syn være et første skritt mot en avslutning på kjøpene i høst, og til en første renteøkning i mars neste år. Om ECB fjerner nedsideskjevheten, er det sannsynlig at euroen styrker seg, ettersom et flertall ser ut til å vente at de venter en stund til, i lys av den labre inflasjonen, skriver sjeføkonomen.

Blant analytikere i en undersøkelse gjort av Reuters venter 70 prosent av de 56 spurte analytikerne at setningen blir fjernet på eller før møtet i juni, men bare 1/3 (inkludert DNB Markets) ventet at dette skjer på dagens møte.