Børs og finans

Trump fortsetter å spre frykt

Pilene peker ned, drevet av fortsatt frykt for en potensiell handelskrig.

Statuene Charging Bull og Fearless Girl på Wall Street. Foto: AP

Statuene Charging Bull og Fearless Girl på Wall Street. Foto: AP

Artikkel av: Martine Holøien
5. mars 2018 - 15.32

To minutter etter at handelen tok til på New York-børsen har den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt 0,36 prosent og står i 7.231,84 poeng.

Dow Jones står i 24.427,80 poeng etter en nedgang på 0,45 prosent, mens S&P500 er ned 0,44 prosent til 2.679,42.

Trump-tollen

Frykt for en potensiell handelskrig fortsetter å påvirke aksjemarkedet mandag. Forrige uke kunngjorde president Donald Trump nye høye tollsatser på import av stål og aluminium, der ingen land kommer til å få unntak fra de nye tollsatsene.

Flere av USAs handelspartnere har reagert svært negativt på forslaget og frykter det kan føre til flere handelshindre og en mulig handelskrig. Trump har på sin side svart at handelskrig er bra og lett å vinne.

Trump tok lørdag den verbale delen av den gryende handelskrigen mellom USA og EU ett skritt videre.

– Dersom EU ønsker å ytterligere øke de allerede massive avgiftene og barrierene mot amerikanske bedrifter som driver forretninger der, så vil vi rett og slett bare legge toll på bilene deres som gratis strømmer inn i USA, skrev han på Twitter.

Søndag uttalte en kinesisk tjenestemann at de vil «treffe nødvendige tiltak» dersom USA skader landets økonomiske interesser.

Trump åpner nå for å droppe den omdiskuterte tollavgiften på stål og aluminium, går det frem av en Twitter-melding mandag fra presidenten.

- Vi har store handelsunderskudd med Mexico og Canada. NAFTA-avtalen, som er under reforhandling akkurat nå, har vært en dårlig avtale for USA med massiv flytting av arbeidsplasser. Toll på stål og aluminium vil bare bli droppet dersom en ny og mer rettferdig NAFTA-avtale blir signert, heter det i Twitter-meldingen fra Trump.

AXA sluker XL Group

Frankrikes AXA inngikk mandag en avtale om kjøp av Bermuda-baserte XL Group.

AXA har inngått avtale om å betale 15 milliarder dollar, eller 57,60 dollar per aksje, i en avtale som vil skape det de sa ville være verdensledende innen eiendoms- og skadeforsikring, ifølge CNBC.

Aksjen spretter opp 29,91 prosent.

Valg i Italia

Italias regjeringsparti Partito Democratico ser seg slått i søndagens valg. 

- Dette er helt opplagt et klart nederlag for oss. Vi følger resultatene nøye og vil gjøre en evaluering i morgen tidlig, sier landbruksminister Maurizio Martina natt til mandag.

Valgdagsmålingen viser en oppslutning på under 20 prosent for partiet.