Børs og finans

Kjos-party på rød børs - rabatt sendte aksje til bunns

Oslo Børs. Foto: Finansavisen

Oslo Børs. Foto: Finansavisen

Artikkel av: John Inge Seljehaug
16. april 2018 - 16.31

Oslo Børs både åpnet og stengte døren i rødt mandag. 

Ved børsslutt står hovedindeksen i 836,17, ned 0,29 prosent. 

Det ble hittil omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4.681 millioner kroner. 

Oljeprisen

Brent-oljen er mandag morgen ned 0,79 prosent til 72,00 dollar fatet, mens WTI-oljen omsettes for 66,78 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 72,48 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Oljeprisen har falt tilbake siden stengetid i Oslo fredag og beveger seg stabilt mandag. Fokuset i oljemarkedet ventes fortsatt å rette seg mot konflikten i Syria etter helgens missilangrep fra vestlige styrker, melder TDN Finans.

 USA, Storbritannia og Frankrikes angrep lørdag flere anlegg i Syria som angivelig brukes til oppbevaring og produksjon av kjemiske våpen.

Analytikere mener det er lite sannsynlig at markedet vil falle mye tilbake, med mindre vestlige styrker angriper igjen, eller at Russland gjengjelder angrepene.

- Nyhetsstrømmen er faktisk bedre enn hva den så ut som forrige uke, ettersom angrepet var presist, etterfulgt av en tilbaketrekning. Rapporter viser at russiske mål bevisst ikke ble truffet, noe som er en god ting og markedet bør være oppmuntret av det, sier sjefsstrateg i Lombard Odier, Salman Ahmed, til Reuters, ifølge TDN Finans.

Ellers viste den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes for amerikanske borerigger fredag en økning på syv rigger til 815 i uken som endte 13. april. Dette er ifølge CNBC News det høyeste antallet rigger siden mars 2015.

Statoil falt 0,18 prosent til 198,55 kroner.

Smakebit på Q1

Marine Harvest melder mandag morgen om en operasjonell EBIT på cirka 155 millioner euro i 1. kvartal, mot 220 millioner euro i samme periode i fjor.

I tillegg oppgir selskapet et slaktevolum på 81.000 tonn i samme periode.

Nyheten sendte aksjen ned 0,94 prosent til 173,35 kroner.

Pareto Securities melder samtidig at meglerhuset nedgraderer aksjen fra kjøp til hold. 

Dropper oppkjøp

Fredag kveld ble det kjent at Bergen Group terminerer avtalen om kjøp av selskapet Vitek AS fra Tertnes Holding AS.

"Partene har i prosessen ikke oppnådd den nødvendige enighet på punkter som anses nødvendige for å sluttføre en tilfredsstillende transaksjon for begge parter, og det er derfor gjort beslutning om å terminere avtalen", heter det i meldingen.

Aksjen falt 0,69 prosent til 1,73 kroner.

Statoil-avtale til Odfjell

Statoil har ifølge en melding inngått en intensjonsavtale med Odfjell Drilling for Deepsea Atlantic for seks brønner, med en estimert total varighet på 18 måneder.

Kontraktsverdien er ifølge meldingen estimert til 160 millioner dollar, inkludert noen tredjepartstjenester, blant annet fra Odfjell Well Services.

Odfjell Drilling klatret 2,92 prosent til 37,05 kroner.

Svinger i Norwegian

Det fortsetter å svinge i Norwegian etter torsdagens elleville rally. Mandag endte Norwegian opp 9,43 prosent til 290,00 kroner.

Sparebank 1 Markets tror IAG kommer til å flagge at de har mer enn 5 prosent eierskap i NAS de nærmeste dagene, og tar samtidig aksjen inn i sin portefølje. 

Sparebank 1 Markets mener IAG kan betale mellom 310 og 485 kroner per NAS-aksje.

«30 prosent premie på dagens kurs er 345 kroner. Det mener vi ikke er urealistisk og vi synes nedsiderisikoen er lav. IAG har nok planlagt dette lenge», skriver Westby.

Torsdag kunne vi lese om en mulig budinteresse fra British Airways-eier IAG, og aksjen smalt opp 47,24 prosent.

Redaktør Trygve Hegnar sa på torsdagens økonominyheter på HegnarTV at Ryanair selvfølgelig kan komme på banen, men også at han ikke tror på noen budkamp.

EMGS

EMGS er mandag ute med en oppdatering vedrørende vilkårene for tegningrettsemisjonen i selskapet.

Selskapet opplyser at det skal utstede opp mot 39,5 millioner nye aksjer til en kurs på 2,45 kroner, tilsvarende 10 prosent mot fredagens sluttkurs. '

Aksjen falt til bunns på børsen mandag, ned 5,17 prosent til 2,75 kroner. 

Kun Hiddn Solutions falt mer, som endte ned 5,51 prosent til 1,80 kroner. 

NTS

Mandag er det inngått en intensjonsavtale mellom NTS ASA og Kåre Bjørn Krystad og Ola Krystad, som aksjonærer i KB Dykk AS, og Fanøyskjæret AS, som aksjonær i AQS Holding AS, om fusjon av KB Dykk AS og AQS AS, som er heleid av AQS Holding AS, med AQS AS som overtakende selskap og vederlagsaksjer utstedt av AQS Holding AS.

Nyheten sendte aksjen opp 6,09 prosent til 58,80 kroner. 

Hele meldingen her. 

Tungvekterne 

Flere av tungvekteren bidro til å sende Oslo Børs i rødt mandag. DNB og Telenor endte ned 1,44 og 0,85 prosent, mens Subsea 7 falt 2,11 prosent. 

Yara og DNO svekket seg 0,49 og 0,39 prosent. Norsk Hydro og Aker BP steg 1,52 og 0,76 prosent.