Børs og finans

Laksen lider - børsen i rødt

Lakseaksjer falt kraftig, men oljeprisen hjalp på stemningen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
30. april 2018 - 16.35

Hovedindeksen endte mandag på 859,96, etter en nedgang på 0,32 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 5.364 millioner kroner.

Wall Street har åpnet opp i kjølvannet av at Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål, kjerne-PCE-indeksen, i mars kom inn på sitt høyeste på 17 måneder.

Dette styrker caset for ytterligere renteøkninger fra sentralbanken, kanskje så mange som to eller tre i tallet i løpet av 2018.

På makrofronten for øvrig kom innkjøpssjefsindeksen Chicago PMI, og pending home-sales indeksen inn på den skuffende siden.

Toneangivende Europa-børser trakk oppover.

Britiske FTSE 100 steg 0,1 prosent, tyske DAX 0,25 prosent, mens franske CAC 40 endte opp 0,7 prosent.

Dobbel kjempedeal

Stemningen internasjonalt holder seg relativt god etter et tilsynelatende vellykket toppmøte mellom Nord- og Sør-Korea.

To kjempefusjoner stjeler også oppmerksomhet.

I helgen ble det klart at T-Mobile og Sprint har funnet sammen i en avtale på svimlende 146 milliarder dollar - inklusive gjeld.

Dette følges opp av J Sainsbury og Wal-Mart-datter Asda, som slår seg sammen til Storbritannias største dagligvarekjede.

- Store fusjons- og oppkjøpsnyheter viser at tilliten til å gjøre store avtaler er der. Jeg vil ikke si at alle de seneste avtalene er positive, men Sainsbury/Asda ser spesielt bra ut, noe reaksjonene i aksjemarkedet ser ut til å gjenspeile, sier CMC Markets-analytiker Michael Hewson til Reuters.

Sainsbury spratt opp over 20 prosent i den tidlige handelen i London, og er nå opp rundt 15 prosent.

Oljeprisen har snudd opp

Etter å ha vært ned tidligere i dag, har oljeprisene snudd opp utover ettermiddagen.

Oppsvinget skjer etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu ifølge Reuters har gjort det klart at han senere i dag vil komme med en annonsering om atomavtalen mellom USA og Iran. President Donald Trump må innen 12. mai avgjøre om han vil gjeninnføre sanksjoner mot landet. 

Brent-oljen stiger 0,4 prosent til 74,90 dollar fatet mandag ettermiddag, som er opp fra rundt 74 dollar ved stengetid i Oslo fredag.

WTI-er opp 0,1 prosent til 68,19 dollar fatet.

Tidligere i dag ble oljeprisen tynget av at riggtellingen i USA viste et stigende antall rigger i uken som endte 27. april - noe som altså peker mot høyere amerikansk produksjon.

Samtidig gir produksjonsfall i Angola og Venezuela støtte til oljeprisene.

På Oslo Børs falt Statoil 0,1 prosent til 205,50 kroner, på dagen da selskapet varslet om nedsalg på britisk sokkel.

Ellers i olje gikk Aker BP tilbake 0,5 prosent til 264,20 kroner, mens DNO trakk ned 3,3 prosent til 14,96 kroner.

Skattetrøbbel for laksen?

Sjømatindeksen falt 3,4 prosent etter at Finansdepartementet sent fredag opplyste om at regjeringen vil utrede og eventuelt foreslå en grunnrenteskatt på havbruk.

Analytiker Vidar Strat i ABG Sundal Collier påpeker overfor TDN Direkt at temaet i utgangspunktet ikke er helt nytt, da det ble nevnt i Scheel-utvalgets rapport i 2014.

- Denne meldingen er mer konkret, i form av at det nå skal utredes. Indikasjonen fra departementet er at det ikke skal innføres før i 2020, og det er heller ikke sikkert at det blir innført i det hele tatt, sier han.

Sparebank 1 Markets-analytiker Tore Tønseth gjetter ifølge Intrafish på 0,50-2,00 kroner kiloen i skattenivå, det vil si 2,5-10 prosent av selskapenes driftsresultat.

Lakseaksjene på børsen hentet seg noe inn fra dagens laveste kurser, etter uttalelser fra fiskeriminister Per Sandberg om at skattetrykket for næringen ikke vil øke.

- Det er ingen hemmelighet at Salmar har hatt en eventyrlig kursutvikling i det siste, og flere analytikere har påpekt det. De selskapene som har mest av sin virksomhet på norsk jord burde lide mest. I så måte gir det mening at Salmar og Lerøy er typiske selskaper som får gjennomgå litt her, sier Strat til TDN Direkt.

Salmar ble i dagens aksjerapport fra DNB Markets gjenstand for en nedgradering fra hold til selg.

Marine Harvest falt 3,0 prosent til 174,65 kroner på dagens høyeste volum, mens Salmar deiset ned 7,0 prosent til 375 kroner på dagens tredje høyeste volum.

Grieg Seafood og Lerøy Seafood utmerket seg også negativt, med nedganger på hhv. 4,2 prosent til 86,25 kroner og 3,1 prosent til 58,98 kroner.

Les også: 25 år gamle Gustav har "tapt" 2 mrd på noen timer

Aker Solutions i knallform

Bortsett fra laksen trakk flere tungvektere oppover.

For eksempel steg Orkla 0,8 prosent til 74,34 kroner etter å ha iverksatt et tilbakekjøpsprogram av inntil 10 millioner egne aksjer.

Norwegian lettet én prosent til 303 kroner etter at Pareto Securites ifølge TDN Direkt jekket opp kursmålet fra 300 til 400 kroner.

Pareto mener timingen for IAGs inntreden er god, men mener et potensielt bud bør inneholde en vesentlig premie for å reflektere potensialet for verdien og inntjeningen fremover.

Vi merker oss også at Aker Solutions fortsatte oppgangen med nye 4,2 prosent til 54,54 kroner i kjølvannet av fredagens kvartalstall

Aksjen har vært i knallform i den siste måneden, og steget nesten 32 prosent.

Riktignok har Danske Bank ifølge TDN Direkt nedgradert Aker Solutions fra kjøp til hold, men samtidig høynet kursmålet til 55 kroner.

Blant de mest omsatte for øvrig merker vi oss at DNB steg 0,5 prosent til 150,55 kroner på dagens tredje høyeste volum.

Kjendisaksje til bunns

I toppen av taperlisten falt bare et fåtall aksjer mer enn nevnte Salmar.

Asetek og Navamedic trakk ned hhv. 8,4 prosent til 60 kroner og 7,6 prosent til 11,55 kroner.

Aller mest falt Merkur Market-duoen Kolibri Kapital og kjendistunge Induct.

De to gikk tilbake hhv. 20,7 prosent til 5,95 kroner og 14,4 prosent til 7,70 kroner - på tynne volumer.

Vi merker oss også at Gaming Innovation Group og Oslo Axess-noterte African Petroleum falt hhv. 8,7 prosent til 5,04 kroner og 10,4 prosent til 1,43 kroner.

Opp på avvist PGS-anke

Vinnerlisten toppes av I.M. Skaugen på pluss 12,6 prosent til 1,16 kroner.

Nærmest fulgte Polaris Media og Otello Corporation (tidligere Opera). Begge steg 7,6 prosent - til hhv. 22,80 og 20,55 kroner.

GC Rieber Shipping steg 5,3 prosent til 8,90 kroner etter at Gulating Lagmannsrett har avvist en PGS-anke i forbindelse med et krav mot datterselskapet Armada Seismic Invest II.

PGS klatret for øvrig 2,2 prosent til 34,66 kroner.