Børs og finans

Solgte alt før det smalt i 2014

Tveitereid har gjort kule på TGS - nå spår han ny fest

Aasulv Tveitereid var oljeserviceguruen som i 2013 flyktet sektoren og unngikk monstertap. Nå er oljserviceguden tilbake - med kjempesuksess.

Aasulv Tveitereid - Foto: Ivan Kverme/Finansavisen

Aasulv Tveitereid - Foto: Ivan Kverme/Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
17. april 2018 - 10.41

(Finansavisen:) Aasulv Tveitereid har kjøpt TGS-aksjer med begge hendene fra november i fjor, og selv om investeringen har tre til fem års perspektiv, traff han planken perfekt da TGS overrasket alle unntatt Tveitereid med fantastiske tall i 1. kvartal, skriver Finansavisen.

Steg 10 mill. i verdi

- Jeg har vært ute av sektoren i over fire år – fra høsten 2013. Nå lysner det igjen, har jeg følelsen av, hvorpå jeg har kjøpt aksjer i TGS og Spectrum fra november i fjor. Jeg hadde store forhåpninger til at TGS skulle knalle til i 1. kvartal etter de gode indikasjonene jeg så i 4. kvartal i fjor. Drømmene mine ble oppfylt, og nå tror jeg på flere gode år i sektoren. Seismikk er de første som merker en oppgang i bransjen, sier Aasulv Tveitereid i et sjeldent intervju med avisen.

Tveitereid satt med 250.000 aksjer til en verdi av 47,5 millioner da TGS la frem tall for 1. kvartal. Kursoppgangen som fulgte har gjort aksjene mer enn 10 millioner mer verdt.

- Markedet skjønte ikke hvor gode tallene for fjerde virkelig var, og dermed ble det ekstra spennende. Så leverte de årlig vekst på salg fra seismikkbiblioteket på 60-70 prosent der alle kundegrupper og alle regioner bidro. Det er tydelig at budsjettene hos oljeselskapene er på vei opp, og TGS ligger i de modne områdene, mens Spectrums mer eksotiske områder kommer i neste bølge.

- Det er utrolig kult å se cashflowen fra olje og gass velte over på seismikkselskapene. Jeg har vært gjennom opp- og nedturer i denne sektoren i 25 år og kjenner meg godt igjen, sier Tveitereid til Finansavisen.

- Skal bli fest

I 2012 utgjorde oljeservice så mye som 30 prosent av porteføljen Tveitereid forvaltet for Egil Stenshagen. Deretter solgte han ut, og høsten 2013 var han helt ute av sektoren. Året etter spådde han at oljeservice aldri ville komme tilbake til rekordnivåene.

- Jeg solgte de siste aksjene i Awilco Drilling i oktober 2013. Da så vi at olje- og gasselskapene hadde negativ kontantstrøm til tross for en oljepris på 110 dollar. Det var ikke opprettholdbart. Det kunne bare gå én vei – oljeselskapene måtte skru ned på investeringene.

Siden har de strammet inn livremmen kraftig.

- Jeg hadde aldri trodd at oljeselskapene skulle få ned kostnadene så brutalt som de har. De har vært kjempeflinke. Med god oljepris og stabil verden ligger alt an til at budsjettene skal opp og at det skal bli en ordentlig fest.

- TGS er mitt største offshorebet selv om jeg ikke er blant de største eierne. TGS er et stort selskap og jeg er en liten mann, sier Tveitereid, som sitter med 250.000 aksjer i TGS, til avisen.

I Spectrum er han inne blant de større aksjonærene med sin aksjepost til en verdi av 18 millioner.