Børs og finans

Fredriksen skal ha kjøpt fire offshoreskip privat

Markedsverdien er estimert til nær 700 millioner kroner.

John Fredriksen - Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

John Fredriksen - Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Artikkel av: Are  Strandli
11. mai 2018 - 12.09

John Fredriksen skal ha kjøpt fire plattform forsyningsskip (PSV) som er under bygging i Kina, gjennom sitt private selskap Seatankers, ifølge verdivurderingsbyrået Vesselsvalue.com.

Selgeren er det malaysiske selskapet Nam Cheong som i høst søkte om konkursbeskyttelse i Singapore, og byggingen foregår ved det kinesiske verftet Fujian Mawei Shipbuilding.

Prisen Fredriksen betaler for de fire skipene som opprinnelig ble bestilt i 2013, og alle er på 5.200 dødvekttonn, er foreløpig ukjent.

Vesselsvalue verdsetter imidlertid tre av skipene til 20,7 millioner dollar, tilsvarende 166 millioner kroner pr. stykk, mens det siste, som allerede er ferdigstilt, har en estimert verdi på 22,86 millioner dollar. Det tilsvarer 183 millioner kroner.

Totalt er de fire nybygde plattform-forsyningsskipene dermed verdsatt til 681 millioner kroner.

Leveringen av det ferdigstilte skipet er ifølge Vesselsvalue planlagt til oktober 2018.

Fredriksen har også tidligere handlet offshoreskip privat. For noen år siden kjøpte han en serie nybygg basert på Ulstein-design, for deretter å selge skipene til Deep Sea Supply. Det samme gjorde han med flere skip som var under bygging i India. Disse skipene ble lagt inn i Deep Sea Supply mot oppgjør i aksjer.