Børs og finans

GSF-sjefen: Aldri opplevd maken

- Jeg har vært i bransjen siden 1996 og har aldri opplevd maken til etterspørsel som i det siste året, sier konsernsjefen i Grieg Seafood.

Andreas Kvame - Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen

Andreas Kvame - Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
15. mai 2018 - 10.40

Konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood tror estimatene fra Kontali Analyse om fire prosent global, og seks prosent nasjonal tilbudsvekst i Norge i 2018 er for optimistiske, skriver TDN Direkt.

- Det henger sammen med at vi har hatt lav temperatur, man har brakkleggingsperioder, nytt utsett og så videre. Man kan ikke bare holde på fisken og la den vokse. Det settes en strek, og etter det tidspunktet skal det være brakklagt. Da er kanskje fisken på 4,2 kilo, mens den egentlig skulle vært på 4,6, sier han til nyhetsbyrået etter selskapets kvartalspresentasjon tirsdag.

Videre sa Kvame under presentasjonen at næringen er langt unna å klare å dekke etterspørselen etter laks.

- Jeg har vært i bransjen siden 1996 og har aldri opplevd maken til etterspørsel som i det siste året. Og den har bare blitt forsterket i 1. og 2. kvartal.

26 mill. smolt

Grieg Seafood kommer til å sette ut rundt 26 millioner smolt i sjøen i år. Det er omtrent samme nivå som selskapet satt ut i fjor.

Selskapet har ifølge TDN Direkt en strategi om å øke størrelsen på smolten for å redusere risikoen for sykdommer, og spesielt pankreassykdom (PD). Knyttet til dette kunne konsernsjefen fortelle at Grieg i kvartalet har satt ut smolt med en størrelse på rundt 350 gram, og at denne prosessen har gått veldig bra.

 - Vi ser et betydelig potensiale for kostnadsbesparelser gjennom denne strategien, sier Kvame til nyhetsbyrået, men vil ikke gå inn på konkrete estimater for hvor mye behandlingskostnader eventuelt kan reduseres, sier Kvame.