Børs og finans

Riggekspert hyller Borr Drilling

Rigg-ekspert er tom for superlativer når det kommer til Tor Olav Trøims riggsatsing. 

Celina Midelfart og Tor Olav Trøim. Foto: Finansavisen

Celina Midelfart og Tor Olav Trøim. Foto: Finansavisen

Artikkel av: Are  Strandli
16. mai 2018 - 13.19

- Det er ikke mye mer å si. De gjør det igjen, og investorene elsker det.

David Carter Shinn, partner i riggmeglerhuset Bassøe Offshore, er svært imponert over Tor Olav Trøims riggselskap som på rett over et år har bygget seg opp til å bli en ledende aktør innen markedet for premium jack up-rigger gjennom en rekke oppkjøp av attraktive rigger til særdeles gode priser.

Tirsdag annonserte selskapet at det har kjøpt fem nybygde høyspesifikasjons jack up-rigger fra Keppel FELS-verftet i Singapore for 720 millioner kroner, tilsvarende 5,9 milliarder kroner.

Det tilsvarer en prislapp på 144 millioner dollar pr. rigg.             

Shinn mener prisen er svært lett å rettferdiggjøre sammenlignet med de andre riggene selskapet har tatt levering av. Spesielt dersom man tar leveringsbetingelsene i betraktning.

Den første av de fem riggene skal leveres i fjerde kvartal 2019. Deretter blir det levert en ny rigg hvert kvartal frem til fjerde kvartal 2020.

- Fabelaktig deal

Finansieringen gjøres ved utstedelsen av et nytt konvertibelt obligasjonslån på 350 millioner dollar, tilsvarende 2,8 milliarder kroner, med fem års løpetid og en kupongrente på 3,875 prosent pr. år. 

I tillegg har selskapet sikret seg en avdragsfri brofasilitet på 200 millioner dollar med løpetid på to år fra DNB og en femårig selgerkreditt på 432 millioner dollar med løpetid på fem år.

Selskapet selv mener finansieringen er gjort til svært attraktive betingelser.

- Det er en fabelaktig deal, konkluderer Shinn.

Har hentet 15,5 milliarder

Totalt har Borr Drilling sikret seg en flåte på 29 premium-rigger, inkludert nybyggene, noe som gjør Trøim-selskapet til det ledende riggselskapet i verden innenfor dette segmentet.

Siden oppstarten i 2016 har selskapet hentet 1,9 milliarder dollar, eller om lag 15,5 milliarder kroner, i egenkapital for å finansiere riggkjøpene.

Nå varsler imidlertid selskapet at det nærmer seg slutten på voksefasen.

I onsdagens børsmelding skriver riggselskapet at det ser begrensede muligheter for ytterligere oppkjøp av høykvalitets rigger til attraktive priser.

David Carter Shinn i Bassøe Offshore vil imidlertid ikke utelukke at Borr Drilling kan anskaffe enda noen flere rigger eller gjøre noe andre markedsbevegende trekk før vokseperioden er ferdig.

New York?

«Med 29 moderne rigger og en «market cap» på 2,6 milliarder dollar har Borr Drilling oppnådd betydelig investorinteresse», heter det i dagens børsmelding.

Nå ønsker selskapet å øke likviditeten i aksjen.

På et møte i Amsterdam tirsdag besluttet selskapets styre å starte prosessen med å notere Borr-aksjene på en annen anerkjent børs i tillegg til Oslo, ifølge meldingen. 

Flere markedsaktører Hegnar.no har vært i kontakt med, mener New York seiler opp som det heteste alternativet.

Det samme mener Shinn.

- New York kan være det mest sannsynlige stedet, sier han til Hegnar.no.

- Amerikanske riggere tar ikke risiko slik Borr Drilling gjør. Med markedet som går den veien det gjør, kan det hende at amerikanske investorer ser på Borr som en attraktiv mulighet til å komme inn i riggmarkedet.