Børs og finans

Staten gjør kule på BerGenBio

Etter mange turbulente år har Investinor fått vind i seilene. I årets første kvartal håvet venturefondet inn like mye som i rekordåret 2016.

Foto: Matej Kastelic / Shutterstock / NTB scanpix.

Foto: Matej Kastelic / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av:  Redaksjonen
27. mai 2018 - 13.01

(Finansavisen): Det statlige venturefondet Investinor har truffet blink med investeringen i BerGenBio, som er caset alle ventureinvestorer håper å treffe. Etter at biotekselskapet ble børsnotert i 2017 har kursen skutt til himmels.

I slutten av desember 2011 spyttet venturefondet inn 84 millioner kroner i selskapet, som i dag er verdt 313 millioner kroner. Med andre ord har fondet en urealisert gevinst på nesten 230 millioner kroner.

- Vi er naturligvis veldig godt fornøyde med investeringen i BerGenBio og det bidraget vårt team har stått for på den reisen, sier adm. direktør Haakon H. Jensen i Investinor, til Finansavisen.

Rekordkvartal

De seneste årene har vært en berg- og dalbane for Investinor. 2016 var veldig sterkt, men fjoråret ble preget av en konkurs i Ocean­Saver, som drev innen rensing av ballastvann for skip.

- Hvis man ser bort fra tapet i OceanSaver, var riktignok de underliggende resultatene gode, sier Jensen til avisen.

I fjor endte resultat ifølge avisen før skatt på 50 millioner kroner, mot 122 millioner i rekordåret 2016.

Nå ser det enda lysere ut for ­Investinor, som nylig la frem ­rekordresultat for første kvartal.

- I årets første kvartal tjente vi like mye som i rekordåret 2016, og utsiktene er fremdeles gode, sier han.

AlpinCo ble også nylig solgt, med en gevinst på 115 millioner kroner. Dette er høyeste realiserte gevinst siden oppstart. Selskapet driver skidestinasjonene i Hafjell og på Kvitfjell.

Høy aktivitet

Tempoet i Investinor er høyt, og ifølge Jensen blir selskapet drevet som om det skulle vært på private hender. Det er 19 ansatte, hvorav tre har administrative funksjoner.

- I løpet av 2017 og årets første måneder har vi tilsammen gjort 21 nyinvesteringer og 44 oppfølgings­investeringer, sier han til Finansavisen.

Investinor forvalter totalt 4,3 milliarder kroner og har 53 selskaper i deres portefølje.