Børs og finans

Ratedobling i Nordsjøen

Det stramme markedet på norsk side sender spotratene rett opp.

KL Sandefjord ved kai i Stavanger. Foto: Iván Kverme.

KL Sandefjord ved kai i Stavanger. Foto: Iván Kverme.

Artikkel av: Are  Strandli
25. juni 2018 - 10.35

Fredag kunne skipsmeglerhuset Westshore Shipbrokers melde at det norske spotmarkedet for ankerhåndteringsfartøy var utsolgt etter at Equinor og Aker BP hadde hyret inn en rekke fartøyer hver.

De siste slutningene i forrige uke ble gjort til rater på rundt 180.000 kroner, og dermed var det duket for en solid rateøkning dersom flere oljeselskaper hadde behov for å flytte rigger i nærmeste fremtid.

«Med ingen tilgjengelige ankerhåndteringsfartøy, vil dagratene gjøre et betydelig hopp dersom vi ser ytterligere riggflyttingsaktivitet», het det i en oppdatering fra skipsmeglerhuset.

Mandag kom ratehoppet.

Ifølge Westshore har Well Expertise hyret inn ankerhåndteringstrioen «Skandi Hera», «KL Sandefjord» og «Normand Drott» for å flytte den halvt nedsenkbare boreriggen «Transocean Arctic».

Ratene ligger på mellom 400.000 og 475.000 kroner pr. dag, noe som tilsvarer mer enn det dobbelte av det som ble oppnådd i forrige uke.

Ifølge Westshore er utnyttelsesgraden for ankerhåndteringsfartøyene i Nordsjøen nå på 63 prosent etter å ha vært nede i rundt 39 prosent for en snau uke siden.

Les også: Fullbooket etter ny kontrakt