Børs og finans

Sentralbanker fyller magasinene

Både Fed og ESB gjorde sitt denne uken for å signalisere normalising av pengepolitikken. Kommende uke er det Øystein Olsen og Norges Bank sin tur.  

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
17. juni 2018 - 10.50

Den amerikanske sentralbanksjefen annonserte onsdag kveld at rentenivået økes til 1,75 – 2,0 prosent, hvilket er den syvende rentehevingen Fed foretar seg siden slutten av 2015. Rentehevingen kommer ikke overraskende ettersom amerikansk inflasjon har tatt seg opp og arbeidsledigheten er lav, skriver CMC Markets-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.

I tillegg til å øke rentenivået økte sentralbanken også renteprognosen sin for 2018.

"Mens det tidligere har vært forventinger om totalt tre rentehevinger i år, indikerer Fed nå at det kan komme til å bli fire. Dette innebærer at vi kan forvente oss to rentehevinger til utover året", skriver Sommerfelt.

Sterk utvikling

CMC Markets-toppen påpeker at Feds innstrammende pengepolitikk kommer som et resultat av prognoser om sterk utvikling i økonomien, med en ventet vekst på 2,8 prosent og en arbeidsledighet som er ventet å ende på 3,6 prosent.

"I gode økonomiske tider er det viktig at Fed strammer inn, slik at man har handlingsrom ved en eventuell nedgangsperiode", fortsetter han.

Sommerfelt trekker frem at dagen etter Feds rentemøte, varslet ESB-sjefen Mario Draghi avvikling av de kvantitative lettelsene (QE-programmet) som ble gitt i kjølevannet av finanskrisen.

"I praksis vil sentralbankens kjøp av statsobligasjoner forbli 30 millioner euro inntil utgangen av september, før de reduseres til 15 millioner fra september til desember, og opphører i sin helhet fra nyttår. Dette er også et tiltak i retning av mer normalisert pengepolitikk og øker sentralbankens handlingsrom i fremtiden. Tiltaket kommer blant annet som et resultat av oppadgående trend i inflasjonsutsiktene og det positive lønnsoppgjøret i Tyskland", skriver han.

"Normalt vil kvantitative innstramminger presse rentene opp, men i dette tilfellet gjør sentralbanksjefen det klart at renten forholder seg uendret, minst gjennom sommeren 2019. Dette er sannsynligvis et tiltak for å moderere de negative markedseffektene av kontraktiv pengepolitikk".

Blikk mot Norge

Signalet om uendrede renter i eurosonen svekker europeisk valuta, spesielt i forhold til amerikanske dollar, som styrkes av hevede amerikanske renter.

"Torsdag falt euroen fra drøye 1,18 dollar til under 1,16 dollar fredag morgen. Med unntak av 29. mai i år, er dette det laveste siden sommeren i fjor. Tradingvolumet i CMC Markets økte betraktelig som følge av rentemøte i ESB og majoriteten er posisjonert for videre styrking av dollaren mot euro", skriver Sommerfelt.

Han påpeker at mange av traderne i neste uke flytter blikket mot Norges Bank sitt rentemøte som holdes på torsdag.

"Lite tyder på at renten settes opp i denne omgang, men tradere er spente på om Øystein Olsens vil forsterke forventingene om en renteoppgang i september. Skulle dette komme er det stor sannsynlighet for at også norske kroner vil styrke seg mot euro fremover", avslutter Sommerfelt.