Børs og finans

Torstein Hagen bygger skip for 30 milliarder

Barn under 18 år er ikke velkomne på cruise.

Torstein Hagen og datteren Karine Hagen i forbindelse med dåpen av Viking Orion i Livorno, Italia. Juni 2018. Foto: Hans Iver Odenrud.

Torstein Hagen og datteren Karine Hagen i forbindelse med dåpen av Viking Orion i Livorno, Italia. Juni 2018. Foto: Hans Iver Odenrud.

Artikkel av:  Redaksjonen
21. juni 2018 - 11.14

(Finansavisen): Torstein Hagen har skapt noe så sjeldent som en norsk merkevare i USA. I torsdagens utgave av Finansavisen kan vi lese at Viking Cruises omsetter for 25 milliarder kroner, og har en ordrebok for nybygg som er større enn John Fredriksens.

Målt i omsetning er Viking Cruises dermed blitt på størrelse med Aker Solutions og Norwegian.

Ifølge verdivurderingstjenesten VesselsValue.com har til sammenligning shippingkjempen John Fredriksen 26 nybygg hos skipsverftene til en anslått markedsverdi på tre milliarder dollar.

Hagens ti kommende nybygg til havs er alene verdt tre milliarder euro, hvis man legger til grunn en pris pr. skip på 300 millioner euro. I tillegg kommer nybyggingen innen elvecruise, samt en intensjonsavtale for design og bygging av to cruiseskip hos verftsgruppen Vard.

Med en nybyggingsordrebok på over 30 milliarder kroner, bygger Hagen nå altså mer enn Fredriksen, som omregnet til norske kroner har nybygg til snaue 25 milliarder, skriver Finansavisen.

En tydelig definert strategi for hva selskapet er, og ikke er, har vekket interessen hos mer atypiske cruiseturister, mener Hagen. Barn under 18 år er ikke velkomne hos Viking og det finnes ikke et eneste casino om bord. Til gjengjeld har selskapet satt av plass til metervis med bokhyller, et eget vikingmuseum og ikke minst foredrag og muligheter for en til en møter med innleide universitetsprofessorer.

- Dette er et konsept for nysgjerrige og eventyrlystne, tenkende mennesker, som ønsker å utforske verden på en komfortabel måte. Bevisstheten knyttet til hva vi skal være, og for hvem, er nok en viktig årsak til at vi har lykkes, sier Hagen til Finansavisen.