Børs og finans

Blystad cashet inn en halv milliard

Etter en tung periode i kjølvannet av finanskrisen i 2008 har Arne Blystad tjent 1,8 milliarder kroner før skatt i de siste fem årene.

Arne Blystad. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Arne Blystad. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av:  Redaksjonen
8. juli 2018 - 10.06

(Finansavisen): Det viser ferske tall for hans og konen Marianne Heien Blystads toppselskap Songa Holding. I fjor endte resultatet på en drøy halv milliard kroner.

- Det var et greit år, så mye mer er det vel egentlig ikke å si, kommenterer Arne Blystad (63) overfor Finansavisen.

«Gjorde det riktige»

Blystad har hatt både opp- og nedturer i shipping og offshore.  

- I likhet med flere andre hadde vi noen tunge tapsår og tok nødvendige grep for å rette opp skuta. Utviklingen de siste årene viser at vi gjorde det riktige, sier Blystad til avisen.

Bulk og container

Blystad har tatt en posisjon i containerskipsmarkedet gjennom en aksjepost på 37,5 prosent i selskapet Songa Container. Ved årsskiftet var eierandelen i Songa Container ifølge avisen bokført til 184 millioner kroner.

Det ultimate eierskapet i Songa Holding ligger i Songa Finance Corporation, der Songa Holding eier 18 prosent og de tre døtrene cirka 27 prosent hver.

Nær 70 prosent av driftsinntektene i fjor stammer fra shippingdelen av gruppen, mens knappe 30 prosent kommer fra eiendomsdelen, ifølge avisen.

Resultatmessig ga driften av tankskipene et underskudd på 8,7 millioner dollar før skatt i 2017, mens tungtransportdelen, Offshore Heavy Transport, bidro med et plussresultat på 9,3 millioner dollar.

4 mrd. i egenkapital

Driftsresultatet i Songa Holding endte ifølge avisen på 313 millioner kroner. Og på toppen av det kunne Blystad glede seg over en finansnetto på nesten 190 millioner kroner. Det var riktignok 280 millioner kroner svakere enn i 2016, noe som forklares med vesentlig større verdijusteringer i finansporteføljen det året enn i fjor.

- Totalt sett må vi kunne si oss fornøyd og håpe på at det lenge etterlengtede rateløftet i produkt- og kjemikalietankfarten materialiserer seg i løpet av andre halvår og i 2019, sier Blystad til avisen.

Ved årsskiftet var den bokførte egenkapitalen 3.966 millioner kroner.